U bazi „Jug“ kod počela tradicionalna međunarodna taktička vežba obučavanja „Platinasti vuk”

BUJANOVAC

  • U bazi „Jug“ kod Bujanovca juče je počela međunarodna taktička vežba obučavanja „Platinasti vuk 23“, na kojoj učestvuju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga iz još devet država i koja se održava devetu godinu za redom.

Vežba se održava do 27. juna na poligonu „Borovac“ i u bazi Jug“, u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, a njen cilj je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U naredne dve nedelje, 600 oficira, podoficira i vojnika iz Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, SAD, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije uvežbavaće taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom anagažovanja u mirovnim operacijama, sa težištem na upotrebi neubojitog oružja.

Pored toga, borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih scenariom vežbe.

Značaj vežbi iz serije „Platinasti vuk“, koje se u Srbiji realizuju od 2014. godine, ogleda se u podizanju kako kapaciteta za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vežbi, tako i sposobnosti jedinica Vojske Srbije za angažovanje u multinacionalnim operacijama uz upotrebu, između ostalog, i neubojitog oružja, navodi se u saopštenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu saopštila je da je Srbija učešćem u vojnoj vežbi „Platinasti vuk”, u kojoj će učestvovati i zemlje članice NATO, „odabrala Zapad”.

„Srbija je napravila izbor da bude deo Zapada, a to podrazumeva dalju integraciju sa evroatlantskim bezbednosnim strukturama i partnerskim vojskama“, naveo je portparol američke ambasade u Beogradu.

„I što više budemo vežbali zajedno, to ćemo biti efikasniji u postizanju našeg zajedničkog cilja, mira. (kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare