U Austriji usvojen Zakon o vakcinaciji

BEČ

Gornji dom austrijskog parlamenta izglasao je danas zakon koji predviđa obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za punoletne osobe, što je prvi takav potez u Evropskoj uniji.

Pre nego što stupi na snagu, zakon moraju da potpišu predsednik države Aleksandar Van der Belen i kancelar Karl Nehamer, što je formalnost koja će trajati nekoliko dana, prenela je Hina.

Obavezna vakcinacija trebalo bi da se sprovodi u fazama, a predviđeno je da će policija od 15. marta početi da proverava da li su osobe koje zaustave vakcinisane. Kasnije, u trećoj fazi, počeće i temeljnije provere kada u funkciju bude stavljen registar vakcinacije.

Nadam se da nam treća faza neće biti potrebna. Ako stručnjaci procene da nije potrebna, treća faza se neće dogoditi, izjavio je ministar zdravstva Volfgang Mikštajn nekoliko sati pre nego što je zakon izglasan s 47 glasova za i 12 protiv.

Vlada je istovremeno odlučila da ublaži epidemiološke mere za  ona koji još nisu vakcinisani, jer odeljenja intenzivne nege nisu opterećena kovid pacijentima.

U Austriji je trenutno potpuno vakcinisano oko 69 odsto stanovništva, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare