U akciji besplatnih pregleda 400 pacijenat upućeno na dalje kontrole-TV JUGpress

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

 

U dosadašnjim akcijama besplatnih pregleda, a bilo ih je ukupno šest, svake nedelje krajem meseca, kroz leskovačku Opštu bolnicu I Dom zdravlja prošlo je oko 4.000 pacijenata.

Ovo je za JUGpress rekao direktor Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević.

 

 

“U proseku je bilo 650-700 pacijenata na svakom od pregleda”, dodao je Dimitrijević.

“ To su bili vrlo raznoliki pregledi i sve specijalnosti su bile obuhvaćene. Išli smo ka tome da obuhvatimo one delove gde su najveće liste čekanja, počev od dijagnostike I, pre svega, ultrazvuka, mamografije, preko laboratorije, gde su pacijenti mogli da urade hormonalni status, tumor markere i kompletnu krvnu sliku, pa ona preko opštih pregleda gde se takođe puno čeka, preko kardioloških, endokrinoloških pregleda”, objašnjava Dimitrijević.

On ocenjuje da je “organizacija i u Opštoj bolnici i u Domu zdravlja bila jako dobra i svi državni sekretari koji su kod nas dolazili nisu imali nikakve primedbe na organizaciju i na naš kadar”.

Ipak, “malo su pacijenti možda bili nezadovoljniji u smislu da se napravi zagušenje i velika gužva, ali ja sam se njima i izvinjavao i molio da ih dolaze u toku dana, jer smo radili do 4, 5 , 6 sati… I taj pregled je morao da ima svoj kvalitet, nije pregleda samo radi pregleda, i da pacijenti koji dođu kod nas izađu sa jednim kompleetnim stanjem onoga što smo uradili”, objašnjava Dimitrijević.

Na dalje preglede je upućeno oko deset posto pacijenata, u brojkama to je oko 400 osoba, a oko dva posto je upućeno na bolničko lečenje, rekao je Dimitrijević.

 

“ Za ovih 10% može da se kaže i da je malo ili mnogo, ali to su potpuno novootkriveni pacijenti koji nisu ni znali da boluju od nečega. To se pre svega odnosi na kardiološka oboljenja, a ima dosta i obolenja oka… Neki od tih pacijenata su odmah primani u bolnicu, a nekima su zakazivana dalja dijagnostikovanja. Dva pacijenta smo, poslali dalje prema Nišu, odnosno Beogradu”, kaže Dimitrijević.

 

Na naše pitanje da li ima informaciju o tome da šta se dalje dešavalo jer su nam se neki pacijenti žalili da su na novozakazane pregleda morali duže da čekaju, Dimitrijević je rekao da “postoje aparati koji mogu da urade određeni broj pregleda”.

“ Npr. mamograf može da uradi 15 pregleda u toku dana. Zato smo pacijentima zakazivali kad da dođu. Na žalost, neki pacijenti nisu došli, čak i pored telefonskih poziva. To je kod nas problem, jer mi smo po skriningu dojke u Srbiji drugi posle Novog Sada. Ovo je ipak jug Srbije i sam dolazak žena na pregled izuskuje troškove kao što je prevoz. Razmišljali smo kako da to organizujemo i mislim da ćemo kad prođe sezona godišnjih odmora,  to sami da organizujemo, da sami obezbedimo prevoz. Za to imamo podršku lokalne samouprave”, kaže direktor leskovačke bolnice Nebojša Dimitrijević

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare