Tužba zbog mobinga protiv Zaštitnika građana

BEOGRAD

Tužba protiv zaštitnika građana Zorana Pašalića za mobing biće uskoro podneta Višem sudu u Beogradu, saznaje “Danas”, navodeći da će to učiniti Dragana Grabovica, državna službenica zaposlena u instituciji Zaštitnika građana, dok sam Pašalić navodi da mobinga nema, ali ima nemarnog i nesavesnog rada Grabovice.

Grabovica 12 godina radi u instituciji Zaštitnika građana, pravnica je po obrazovanju, a za šest meseci penzionisaće se sa 40 godina radnog staža, iz medijskog sektora u koji je raspoređena iz odeljenja za prijem građana, prenosi list.

Moja tužba za mobing protiv zaštitnika građana Zorana Pašalića je spremna. Sačinila sam je nakon dužeg premišljanja o onome što će uslediti u takvoj vrsti sudskog procesa, jer to je jedini način na koji mogu da reagujem, kao pravnik sa višedecenijskim iskustvom u zaštiti ljudskih prava, rekla je ona.

Povod za tužbu je moj subjektivni osećaj da sam godinu i po dana zlostavljana na poslu na različite načine kako bih otišla u penziju pre 2022. godine, kada po sili zakona treba da okončam svoju radnu karijeru, ističe Grabovica za “Danas”.

Prema njenim rečima, u martu 2020. od pravnice u Prijemnoj kancelariji postala je viša savetnica u Medijskom odeljenju, dve godine pred penziju.

Preko noći sam premeštena u kancelariju, koju smo između sebe zvale “kaznena“, jer su u nju dolazile koleginice koje su ubrzo napuštale instituciju. Izgleda da je kod mene napravljena pogrešna procena – nisam otišla, ocenila je Grabovica.

Ne znam tačno šta se od mene očekivalo u tom resoru, jer radne ciljeve nikada nisam dobila, niti je prethodno obavljen razgovor o tome šta ću raditi. Moj sto je ostao prazan do danas, a poslove sam delila sa koleginicama i tražila da mi daju neki zadatak da bih imala šta da radim, navela je ona.

Potom, dodaje Grabovica, usledio je disciplinski postupak koji je pokrenut u maju prošle godine i posle nekoliko ročišta iz njoj nepoznatog razloga odložen je do daljeg, a da nije obaveštena iz kog razloga.

Pošto razgovor sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem nije obavila, iako joj je obećan u septembru prošle godine, o svom položaju je obavestila predsednika Narodne skupštine i skupštinske odbore, kao i ostale državne organe u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih prava, ali ni od njih nije dobila odgovore.

Pored mene, još tri koleginice, iz različitih osnova, podnele su tužbu za mobing protiv Zaštitnika građana. Te tužbe se nalaze pred Višem sudu u Beogradu. Takođe, kao i ja, žalile su se i Upravnoj inspekciji. Odgovore i dalje očekujemo, rekla je Grabovica.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je za list “Danas”, povodom tvrdnji Dragane Grabovice da je izložena mobingu, da “mobinga nema”.

Pašalić navodi da se protiv Grabovice vodi disciplinski postupak tzbog oga što je nemarno i nesavesno radila tokom 2019. godine jer nije nadzirala rad koleginice koja u toj godini nije rešila čak 87 predmeta.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare