Turnir Balkanske lige u košarci u kolicima  u hali „Čair“ u Nišu od 25. do 27. marta

              NIS        

Niš je od danas do 27.marta domaćin košarkašima u kolicima na turniru Balkanske lige, Balkan Wheelchair Basketball League – BWBL. Na turniru će se sresti ekipe iz četiri države Balkana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Srbije. Sve utakmice biće održane u hali „Čair“.

                      Do sada su odigrana dva turnira, u Bijeljini, oktobara, i Podgorici, novembra. Nakon turnira u Nišu sledi, maja, turnir u Sofiji, gde BWBL ima sedište. Predsednik lige BWBL je dr Vladimir Iskrov, izvršni komesar BWBL je profesor dr Marko Aleksandrović iz Niša, a komesar za suđenje BWBL je profesor  Igor Đorđević.

                      Na otvaranju turnira gosti su bili i predstavnici ambasada  Crne Gore, Bosne i Hercegovine  i Bugarske kao i direktor  Francuskog instituta u Srbiji,  Stanislas Pjere.

                    Profesor  Igor Đorđević, poznati košarkaški radnik i komesar Balkanske lige, zadovoljan je razvojem sudija tokom održavanja ove lige.

                  „Čuveni međunarodni sudija u košarci u kolicima,  Saša Lakić iz Klagenfurta, bio je edukator suđenja na prvom turniru, a doći će i na turnir u Nišu. Tokom lige, imamo podršku i od profesora Damira Kunosića, kontrolora suđenja na poslednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Mogu sa ponosom da kažem da Niš ima najviše sudija koju znaju da sude košarku u kolicima“,  kaže profesor Igor Đorđević, komesar za suđenje u Balkanskoj ligi.

                Organizacija ovakvog događaja je jako kompleksna. Očekuje se veliki broj volontera koji su studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Pokrovitelji turnira su Grad Niš i Gradska opština Palilula.

                „Veliku pomoć u organizaciji ovog događaja nam je pružio grad Niš i GO Palilula – Niš, jer se nalazimo na teritoriji te gradske opštine. Zahvalan sam im na tome“, kazao  je predsednik KKK Nais, profesor dr Marko Aleksandrović, predsednik KKK Nais.

                 Gledaoci su deo sporta, nesumnjivo. S druge strane, broj gledalaca i interesovanje javnosti nije, nažalost veliko. Naprotiv, skromno je.

                    „Radimo na tome da što više osoba sa invaliditetom, učenika osnovnih i srednjih škola, kao i sportista, bude deo ovog atraktivnog turnira“, rekao je profesor Miljan Hadžović, trener KKK Nais.

                          Bez obzira na psiho-socijalni karakter sporta osoba sa invaliditetom, svako ko je sportista želi da pobedi.

                            „Nikada sastav KKK Nais nije bio jači, a da li će to biti dovoljno, videćemo. Jedno je sigurno, daćemo sve od sebe“, kazao je igrač KKK Nais, kapetan Vilijam Maksimović. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare