Turizam procvetao

LESKOVAC

Letnja turistička sezona polako ističe, a turistički poslenici zadovoljno trljaju ruke. Kažu da odavno nisu imali ovoliko posla i žale što nisu iznajmili više kapaciteta. Najveće interesovanje je bilo za Grčku, pa Tursku, zatim Albaniju, te Crnu Goru i Bugarsku. Dešavalo se i da neko ne može da letuje na izabranoj destianciji jer je sve bukirano. Pretpostavka je da je na sve to uticala korona. Kažu turistički poslenici da se bukvalno sve prodavalo, verovatno i zato što je konačno moglo da se letuje bez nekih ograničenja zbog kovida. Mnogi nisu letovali par poslednjih godina, pa su konačno, bez obzira na krizu, rešili da sebi daju oduška. Inače, ranijih godina su se mesta rezervisala već početkom godine, dok sada to nije bio slučaj. Veća potražnja je krenula tek početkom juna, jer je očigledno da su građani Srbije čekali poslednji čas da vide kako će se odvijati situacija sa pandemijom, hoće li trebati testovi ili ne… To je dovelo do toga da i lastminut ponuda više ne bude povoljna kao prošlih godina. Cene aranžmana su u odnosu na prošlu godinu veće su nekih 20%, prvenstveno Grčka. Turska je bila povoljnija, jer za isti novac ili malo veći ste dobijali hotelski smeštaj i hranu, što je mnoge navelo i da tamo letuju. Za Tursku je dodatno olakšanje bilo i ponovno uvođenje avio letova iz Niša. Poskupelo je gorivo, pa se to odrazilo i na cene prevoza, koji je poskupeo nekih desetak procenata. Cene po restoranima se nisu nešto menjale, ali su i one otišle uvis.

Nije bilo ni problema sa destinacijama u Srbiji, banje i planine su bile prepune. Tome je dosta doprinela i mogućnost korišćenja vaučera.

Turisti su u ogromnoj većini slučajeva zadovoljni, ima pojedinačnih sitnijih zamerki. Turističke agencije se mahom i trude da rade sa istim osobama od kojih rentiraju kapacitete, kako bi predupredili upravo te neke neprijatnosti koje mogu da snađu turiste. Sada se nalaze u slatkim mukama kako se spremiti za sledeću sezonu, da li uzamati više objekata u zakup, šta će biti sa kovidom… No, o tome ima dovoljno vremena da se na tenane razmisli i isplanira.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare