Turisti čekaju arheološko nalazište Mediana

NIŠ

                             Zbog  pandemije koronavirusa još uvek je neizvesno kada će biti otvoreno arheološko nalazište Medijana koje se najavljuje već nekoliko godina. Direktorka turističke organizacije Niša, Danka Milojković, kaže da je otvaranje moguće jula meseca, ali sve zavisi od situacije sa koronavirusom.

                            “Očekivali smo otvaranje nalazišta Medijana u julu, ali zbog okolnosti koje su nastale, to je sada neizvesno. Činjenica je da na sveukupnu atraktivnost grada utiče upravo ovo nalazište. Vrlo često na raznim blogovima, na portalima, možemo da pročitamo komentare poput “Niš je divan, ljudi su gostoljubivi, hrana je predivna, zabava je odlična, dobro smo se proveli, ali Medijana je zatvorena”, kaže Danka Milojković.

Danka Milojković

                           Ona ističe da je u februaru imala razgovore sa predstavnicima Ministarstva turizma u Beogradu i sa ministrom Rasimom Ljajićem.

                            “Ipak je grad Niš carski grad, srce na Balkanu, i kao takav, s obzirom na to da se pokreće akcija njegove promocije u svetu, 15.avgusta je zakazana promocija u Kini,  Medijana je kineskom i uopšte azijskom tržištu  veoma interesantna, jer je to nešto što je njima nepoznato i privlačno. Obavila sam nekoliko razgovara sa predstavnicima Ministarstva turizma i postoji  apsolutna dobra volja da se otvori Medijana. Predložili smo otvaranje, vodeći se primerima iz nekih drugih zemalja, recimo Turske, gde se nalaze značajna vizantijska nalazišta koja još uvek nisu dovoljno zaštićena i konzervirana, ali opet jako dostupna turistima”, kaže Milojković i dodaje:

                           “Turistima je sve to privlačno i nije bitno da li se na nalazištu nalaze majstori koji rade na iskopinama ili su tu arheolozi koji obavljaju svoj deo posla, njima je sve to privlično, pa izgleda sve čak i atraktivnije”.

                            Medijana je luksuzno predgrađe antičkog grada Naisusa koje je izgrađeno krajem trećeg i početkom četvrtog veka tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika. Danas je Medijana jedno od najznačajnijih  arheoloških parkova u Srbiji  gde se na površini od 40  hektara mogu videti ostaci raskošne vile sa peristilom, ostaci dve ranohrišćanske crkve, delovi žitnice, vojničkih baraka i vodotornjeva.

                            Posetiocima će biti dostupno i više od hiljadu kvadratnih metara vrednih podnih mozaika koji dočaravaju deo raskoši ove jedinstvene carske rezidencije.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare