TUČA MIGRANATA OKO KARATA ZA VOZ

 

ĐEVĐELIJA
RTV/ROJTERS
Veliki broj migranata i danas pokušava da se prebaci vozom od Đevđelije do granice sa Srbijom. Zbog toga je na železničkoj stanici u tom gradu ponovo bilo veoma napeto.

Reporteri sa lica mesta javljaju da je oko podneva došlo do tuče dve grupe migranata iz Sirije i Avganistana, oko kupovine karata za voz koji polazi u 17 časova.

Izveštač Rojtersa piše da red čuva nekoliko policajaca i jedan Kurd sa velikom motkom.

Popuštanju krize nije doprinelo ni uvođenje tri vanredne linije od Đevđelije do Tabanovca.

Voz koji je krenuo u 4:30, ispunjen je za manje od deset minuta, ali je kasnio više od sat vremena, pošto je policija izvlačila stotinak ljudi, kako bi kondukteri mogli da provere karte.

Humanitarna situacija je dramatična, mnogo je ljudi na malom prostoru, a temperatura je veoma visoka i gradom se širi neprijatan miris. Stanovnici Đevđelije pokušavaju da pomognu.

Stanica je pretvorena u pravu malu pijacu, prodaje se sve, naplaćuje se i korišćenje punjača za mobilne telefone. Na licu mesta nema lekara, ali migrante pregleda najmanje petoro pripadnika UNHCR.

Za razliku od vozova, za kupovinu karata za autobus potreban je dokument koji potvrđuje da se radi o tražiocima azila, pa zato nema gužvi na autobuskoj stanici u Đevđeliji.

Crveni krst procenjuje da svakog dana iz Grčke u Makedoniju uđe oko 2.000 ljudi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare