Trio Anima iz Niša nastupa na letnjem festivalu Kefalonije

NIŠ

Od 3. do 9. avgusta na poziv počasnog  konzula Republike Srbije u Grčkoj Viktora Rukote, Trio Anima iz Niša sa  kolegom, violonečelistom Aleksandrom Jakovljevićem, redovnim profesorom na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu kao gostom, održaće četiri koncerta na Kefaloniji u okviru Letnjeg festivala 2021.

Trio Anima nastupaće u tri grada, dva u Argostoli, glavnom gradu Kefalonije, i po jedan u gradovima Liksuri i Skala.Trio Anima čine flauristkinja Ana Veličković Igić, redovni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, Aleksandra Ristić, sopran, takođe redovni profesor na Fakultetu umetnosti i Ingrid Janković, klavir, docent na istom fakultetu.Koncerti se održavaju u okviru internacionalnog projekta  „Staze ljubavi“, a odlazak za Grčku pomogli su Grad Niš, i gradske opštine Crveni Ksrt i Pantelej.            „Jako nas raduje susret sa grčkom publikom i nadamo se da čemo uspet da prenesemo delić onoga što  muzikom želimo da kažemo i njima. Veliku zahvalnost za ove koncerte dugujemo i koleginici dirigentici mr Ivani Mirović sa Fakulteta umetnosti koja spona između konzula Rukote i našeg fakulteta, a nastupima na Kefaloniji predstavićemo ne samo naš trio koji sada ima i gosta, već i Fakultet umetnosti gde svi predajemo i svoje znanje prenosimo mlađim generacijama negujući ono najkvalitetnije što imamo u klasičnoj muzici, Univerzitet,  Grad Niš i Srbiju. Upravo iz tog razloga želimo da damo sve od sebe na ovom putovanju i pokažemo se u najboljem svetlu“, kažu članice Tria Anima i dodaju da i sada kao i mnogo puta do sada za gosta na koncertima imaju uvaženog kolegu violončelistu mr Aleksandra Jakovljevića. Pre nekoliko godina to je bila neka vrsta eksperimenta ali se kasnije ispostavilo dobrim pa je ta praksa nastavljena i sada.Violončelo je to koje upotpunjuje zvuk, a publika to prepozaje na sebi svojstven način.

           Sam internacionalni projekat „Staze ljubavi“ ima somboličan naziv.

           „Muzika je internacionalna i sviramo kompozicije englaskih, francuskih, grčkih i domaćih autora. Program je dobio naziv „Staze ljubavi“  po jednoj od kompozicija koju izvodimo. Osim toga Trio se zove Anima, duša, ljubav, pa nam je to na neki način motiv. Posebno nam je drago da se predstavljamo i delima naših autora a izvodimo kompozicije kompozitora Bojana Stankovića, Bate Zlatkovića, Peđe Radisavljevića kao i aranžmane Dragana Tomića. Sve kompozicije za naš sastav se sada izvode premijerno“, kaže Aleksandra Ristić.

          Ana Veličković Igić dodaje da je Trio Anima veoma neobičnog sastava.Upravo iz toga razloga kompozitori i aranžeri pišu samo za njihove nastupe. Nesvakidašnji repertoar je tajna njihovog osamnaestogodišnjeg trajanja.

          „Tu, pre svega, mislim na kompozicije koje su vezane za ovo podneblje i promociju srpske muzike i kulture širom Evrope. Na repertoaru imamo  i kompozicije od baroka, preko klasike do savremenih  dela. Mnogi kompozotiri i pišu za naš trio pa smo imali  tu privilegiju da dobijemo mnogo kompozicija posvećenih našem trio od kojih je jedna od najznačajnih kompozicija „Prolog, predlog i epilog“, koju nam je pred sam kraj života posvetio kompozitor Konstantin Babić“, kaže Ana Veličković Igić.

          Trio Anima čine glas, klavir i flauta.

          „To je nesvakidašnja kombinacija za koju nema puno literature pa nam kompozitori rade adaptacije i aranžmane i zahvaljujući njima dobijamo atraktivne kompozicije. Glas i flauta imaju podjednaku ulogu pošto kažu da je flauta napribližniji ljudskom glasu“, dodaje Ingrid Janković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare