Tričković: Budžet grada Leskovca za 2017. godinu neostvaren

 

LESKOVAC

Jedan od razloga neostvarenja planiranog budžeta za 2017. godinu leži u ostvarivanju prihoda od prodaje zemljišta i poslovnog prostora koji je u vlasništvu grada,rekao je danas, na sednici Gradskog veća, šef Odeljenja za finansije, Dalibor Tričković.

 

” Planirali smo prodaju odredjenog zemljišta na lokaciji Zelena zona, kao i na prostoru „Jugeskpresa“, ali javio se investitor sa namerom da dobije to zemljište bez prodaje, na osnovu elaborata opravdanosti davanja zemljišta bez naknade u cilju otvaranja novih radnih mesta, tako da je grad po tom osnovu ostao uskraćen za prihod od prodaje zemljišta, ali dobio je jedan veliki benefit, jer će u toku naredne godine na te dve lokacije biti zapošljeno oko 3.000 radnika”, rekao je Tričković.

Gradski većnici jednoglasno su usvojili Odluku o izmeni i dopuni odluke o bužetu grada Leskovca za 2017. godinu, kojom se planiraju podjednaki iznosi prihoda i rashoda.

„Prihodi i primanja, kao i neutrošena sredstva planiraju se u iznosu od 3 milijarde 889 miliona 988 hiljade dinara i ovakav iznos sredstava je za 85 miliona manji u odnosu na bužet koji smo usvojili za 2018. godinu. Ukupni rashodi i izdaci, planiraju se u istom iznosu i u toku 2017. godine biće isplaćene 12,5 plate zapošljenicima koji se finansiraju iz gradskog budžeta. Uspeli smo da za pola plate smanjimo to kašnjenje u odnosu na period iz prošle godine i da isplatom putnih troškova i jubilarnih nagrada u znatnoj meri smanjimo kašnjenje koje je postojalo“, objašnjava Tričković, dodavši da je realizacija pojedinih projekata, kao što su „Grad na dlanu“, „Uredjenje crkve Sv. Simeona Mirotočivog“, „Uredjenje Vučjanke“ i „Stanovi su naša kuća“, obustavljena, zbog problema sa dokumentacijom.

On kaže i da su u Odluci o izmeni i dopuni budžeta za 2017. godinu, ukalkulisane i zaostale plate za radnike Centra za ekonomiku domaćinstva „Danica Vuksanović“, koje će biti isplaćene do kraja tekuće godine.

„Ovom odlukom, prihodi i primanja se uskladjuju sa novonastalom situacijom i razlog smanjenja prihoda leži i u tome, što je grad Leskovac dobio potvrdu od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine da će sredstva koja smo planirali u naš budžet za realizaciju projekta „Izgradnja linije mulja“ biti planirana u toku 2018. i 2019. godine u bužetu Ministarstva i da će direktno biti finansiran sa računa Ministarstva na račun izvodjača. Takodje, energetska sanacija objekata javne namene za koju je bilo planirano da ćemo dobiti 50 miliona dinara, direktno se finansira iz Kancelarije za javna ulaganja na račun izvodjača“, kazao je Tričković.

Prema njegovim rečima, do neostvarenih prihoda došlo je i zato što je grad Leskovac, tokom čitave godine, svojom likvidnošću obezbedjivao redovno izmirenje obaveza koje su dospele, zbog čega nije iskorišćena mogućnost „da se kreditno zaduži sa 140 miliona dinara kod izabrane banke“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare