Tribinom obeležen Svetski dan Roma

VRANJE

Povodom obeležavanja najznačajnijeg datuma u istoriji romskog naroda, 8. aprila, Svetskog dana Roma, u Vranju je održan okrugli sto pod nazivom „Romi u Vranju nekad i sad“.

,,Na teritoriji grada Vranja prema poslednjem popisu evidentirano je preko 5 posto Roma. Lokalna samouprava u proteklom periodu u gotovo svim oblastima preduzela je konkretne aktivnosti kako bi bio poboljšan položaj Roma. Danas ste uključeni i u projekte, koje realizujemo sa međunarodnim organizacijama, a u narednom periodu namera gradskog rukovodstva je da uloži dodatne napore na poboljšanju infrastrukture“, istakao je gradski većnik za nacionalne manjine Dejan Ivanović.

Obeležavanju Svetskog dana Roma poklanja se posebna pažnja. Za razliku od ranijih godina kada se ovaj dan slavio uz igru i pesmu, danas se razgovara o brojnim problemima.

Na okruglom stolu bilo reči o istoriji, zdravstvenoj situaciji, školskom i predškolskom obrazovanju Roma, kao i o problemima sa kojima se susreću pripadnici ove nacionalne manjine na teritoriji grada Vranja.

Pedagoški asistent Samanta Pavlović je govorila o obrazovanju Roma i problemima sa kojima se oni susreću u toku svog školovanja. Prema zvaničnim podacina 69 odsto romske dece pohađa prvi razred,  dok  njih 15 procenata ne ide u školu.

Polovinom 2018. godine formirana je romska lokalna akciona grupa otvorenog tipa, a potom i institucionalna radna grupa, koju čine predstavnici važnih institucija neophodnih u realizaciji i rešavanju problema koje je lokalna akciona grupa definisala kao prioritetne, čulo se na ovom skupu.

O realizaciji značajnog projekta „Romacted” govorila je Tereza Šainović.

Na ovaj dan 1971. godine u Londonu je održan Prvi kongres Roma na kome su usvojena obeležja pripadnika romske zajednice – zastava, himna, univerzalni naziv Romi, kao i značajna strateška dokumenata od značaja za romski narod.

Današnji skup, koji je počeo romskom himnom „Đelem, đelem“, je organizovala lokalna samouprava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare