Tri miliona dinara za vlasotinčke poljoprivrednike

VLASOTINCE
Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i opštinom Vlasotince, organizovala je u tom mestu info sesiju u okviru projekta ,,Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede”.

Predstavljen je lokalni fond za opštinu Vlasotince kao i način apliciranja za sredstva koja se dodeljuju za podsticaj poljoprivrede na teritoriji ove opštine .
Lokalni fond za podsticaj poljoprivrede se realizuje uz podršku projekta ,,Velika mala privreda”, koju finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.
Vlasotince je jedna od četiri opštine sa kojom je 2022.godine potpisan ugovor o osnivanju fonda čija je namena pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima kroz korišćenje finansijskih sredstava koja obezbeđuje opština i Fondacija Ana i Vlade Divac.

  • “Ove godine konkursom je propisana podrška fizičkim licima starosti od 18 do 65 godina, nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koja se bave stočarstvom. Ovo zato što je ova grana trenutno najugoženija, manjak je mleka, mesa i svih proizvoda životinjskog porekla na tržištu. U opštinskom budžetu za tekuću godinu planirano je osam miliona dinara za podsticanje u oblasti poljoprivrede, a cilj je da se podrže mladi u ovom poslu” – rekao je Nebojša Stojanović, pomoćnik predsednika vlasotinačke opštine.
    Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su tri miliona dinara, koja mogu biti iskorišćena za nabavku kvalitetnih priplodnih grla. Maksimalan iznos sredstava za nabavku grla je 250.000 dinara po korisniku. Lokalna samouprava subvencioniše kupovinu sa 20 procenata bespovratnih sredstava, a korisnik pozajmicu vraća naredne tri godine u Fond iz koga će se podržavati drugi poljoprivrednici.
  • “Cilj ovog projekta je stvaranje lokalnih fondova koji pružaju podršku poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju i na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu. Fondove u sradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju lokalne samouprave, koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Fondacija Ana i Vlade Divac razvoj fondova pomažu praktično, promotivno i finansisjki u prvoj godini razvoja lokalnih fondova. U periodu od 2020 -2022.godine, osnovali smo fondove u vrednosti 40 miliona dinara, kroz koje smo podržali 141 korisnika. Značajno je napomenuti da su fondovi kreirani tako da budu fleksibilni i odgovore potrebama za finansiranje koje ne postoje preko drugih programa podrške i subvencije” – istakao je Miljan Maraš iz Fondacije Ana i Vlade Divac.
    Inače, konkurs za teritoriju opštine Vlasotince otvoren je do 28. marta ove godine i može se naći na sajtu Ane i Vlade Divac ili na linku https://divac.com/Konkursi/3363/Konkurs-za-podsticajna-sredstava-iy-lokalnog-fonda.shiml

Od 2020.godine uz podršku USAID-a osnovano je 13 lokalnih fondova i to u: Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Beloj Palanci, Novoj Crnji i Vlasotincu. U planu je osnivanje još deset ovakvih fondova širom Srbije.

Pored opština Vlasotince i Novi Pazar, raspisivanje konkursa u narednom periodu se očekuje i u opštini Bela Palanka. (kraj) VS/IS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare