Trećina namirnica iz ugostiteljskog sektora završi na deponijama

BEOGRAD

U Srbiji se godišnje baca gotovo 250.000 tona hrane ili 35 kilograma po glavi stanovnika, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Istraživanje o poznavanju procedura za odgovorno upravljanje otpadom od hrane pokazalo je da ugostiteljski objekti na dnevnom nivou prosečno “proizvedu” oko osam kilograma otpada od hrane, a u zdravstvenim ustanovama u kojima se priprema i služi hrana svakodnevno čak tri i po puta više – do 28 kilograma.

Oko 65 odsto ugostitelja i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kojima se sprema i služi hrana sav otpad od hrane odvaja, a 19 odsto firmi i ustanova taj otpad baca u kontejner.

“Trebalo bi najpre sprečiti stvaranje otpada smanjenjem porcija ili boljim planiranjem nabavke, a kada otpad nastane raditi na njegovoj separaciji i kontaktirati ovlašćenog operatera koji će ovaj otpad zbrinuti na adekvatan način koji nije štetan po životnu sredinu”, objasnio je Bojan Gligić, regionalni menadžer kompanije Esotron koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine Radmila Šerović najavila je da će uskoro biti izmenjen Zakona o upravljanju otpadom, što će otvoriti prostor da se posebnim pravilnikom o upravljanju biorazgradivim otpadom unapredi oblast zbrinjavanja otpada od hrane.

Pravilnik bi obavezao sve koji imaju otpad od hrane da ga predaju registrovanom operateru, što je jedan od predloga NALED-a koji je izradio i predlog nacrta pravilnika.

Izvor: Nova ekonomija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare