Treći festival poljskih filmova “Visla” počinje 26.oktobra

NIŠ

 Treći  festival poljskih filmova “Visla” biće održan u Nišu  od 26. do 30. oktobra u maloj sali Oficirskog doma. Festival se organizuje u saradnji sa Fondacijom „Wspieram“ iz Poljske.Kritici javnosti biće izloženi najvredniji poljski filmovi, dobitinici nagrada na poljskim, kao i svetskim festivalima. Festival poljskih filmova “Visla” biće neponovljiva prilika za upoznavanje sa filmovima, koji nisu distribuirani u lokalnim bioskopima, kaže Snežana Andrić, direktor Mladih ambasadora u Nišu.

  Prvog dana festivala biće  od 20 sati prikazan film “Tvoj Vinsent” čiju režiju potpisuju  Dorota Kobjela i Hju Velhman. Film je prva dugometražna slikarska animacija. Svaka od 65 000 slika u filmu naslikana je ručno. U projektu je učestvovalo 125 profesionalnih slikara iz celog sveta. Na ekranu su oživili preko 100 slika Vinsenta van Goga, kako bi ispričali priču života i smrti jednog od najpoznatijih svetskih slikara.

   Od 20 sati drugog dana festivala, 27. oktobara, biće prikazan film režisera Romana Pžilipjaka “Džeri”.  To je priča o prevarantu, žigosanom u svom okruženju ali sa  neobičnim darom – glavni junak filma je dvostruka ličnost. Nekima pomaže – drugi tvrde, da je smrtonosno opasan. On sam, umoran od dotadašnjeg života – iznenada dobija poklon, koji dolazi u njegov život u vidu… psa. Da li će verovati u njega i da li će mu poverovati provincijska sredina?

  Iste večeri biće prikazan i film “Najružniji automobil na svetu” koji je režirao Gžegž Ščepanjak. Najmlađi junak filma je automobil marke Wartburg, star preko pedeset godina. Automobil je stalno na putu, a za njegovim volanom sedi Bogdan, koji putuje zajedno sa majkom. To je drumski film, koji se odvija između Majdanka i Nemačke, ustvari je putovanje u prošlost – vraćanje uspomena iz ratnih vremena. Takođe je slika izvanrednog odnosa majke i sina. Bogdan posvećuje Kazimjeri gotovo sve svoje vreme – osim trenutka, kada slučajnim prolaznicima sa ponosom predstavlja neobičnu ružnoću automobile.

Trećeg dana festivala, 28. oktobara, takođe od 20 sati biće prikazan film “Juljuš” za koji režiju potpisuje  Aleksander Pjetžak.  Naslovni junak je uredan nastavnik likovnog, kome glavni problem u životu jeste njegov otac – slikar umetnik koji se neprekidno provodi. Kada stariji gospodin uspeva da se izvuče nakon drugog infarkta, ali ipak ne menja stil života, Julijuš je primoran samostalno naći način kako promeniti ponašanje oca. Pravi lek za probleme junaka može biti slučajni susret sa luckastom veterinarkom – Dorotom. Ipak, pravi problemi tek dolaze.

   U utorak, 29. oktobra, od 20  sati posetioci festivala pogledaće film “Ćerka trenera” u režiji Lukaša Gžegožeka. Vrelo leto. Maćej Kornet putuje po Poljskoj zajedno sa 17-godišnjom ćerkom Viktorijom. Niz godina su samo njih dvoje, uvek zajedno. Ciljevi njihovog puta zavise od mesta održavanja takmičenja u tenisu. Ćerka je zenica očevog oka, tatina ćerka i njegova velika dika. On bi voleo da je najbolja. Otac je za ćerku celi svet do trenutka, kada se njima pridružuje Igor, mlada nada, koga trenira Maćej Kornet. Trojka započinje dugačak put razdrndanim kombijem, u toku kojeg svako pokušava da postigne lični cilj.

   Festival se zatvara 30.oktobra filmom “Eskadrila 302.istinita priča” čiji je režiser Denis Delić. Projekcija počinje u 20 sati. Nakon smelog, ali tvrdog sletanja, pilot Jan „Donald” Zumbah se oporavlja u banji. U takvim okolnostima, zatiče ga početak Drugog svetskog rata, prisiljavajući avijatičara da beži iz zemlje. Slična sudbina očekuje i herojskog pilota Vitolda Urbanoviča. Obojica se upućuju u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi u RAFovim eskadrilama nastavili borbu s okupatorima. Njihova hrabrost i avionski podvizi brzo privlače pažnju vlasti i pridonose stvaranju Eskadrile 303 – elitne lovne jedinice, sastavljene uglavnom od Poljaka. Kada Nemci u borbu upućuju ogromne vojne snage, svaki dan pilotima donosi beskrajnu bitku s neprijateljem. Ali i na zemlji ih čekaju velike emocije – lične drame, romanse, ali i istinska ljubav.

Ulaz na sve projekcije je slobodan!

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare