Traže jasne kriterijume za zapošljavanje nastavnika u školama

BEOGRAD

Obrazovanje na hiljade i hiljade naših đaka nastaviće da bude prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se  najavljeno zapošljavanje preko 2500 nastavnika, ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti, saopštila je organizacija “Nauči me” . 

“Zbog toga inicijativa “Pošteno do posla” apeluje na nadležne da što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili da radno mesto u ovoj časnoj profesiji može biti kupljeno, poklonjeno ili čak oteto.

Trenutni zakonodavni okvir omogućava da se za posao obrazovnog radnika u osnovnim i srednjim školama kandidat bira diskrecionom odlukom direktora. Zakon ne nudi nikakvu preciznu listu kriterijuma, a praksa pokazuje da škole nemaju kapaciteta da samostalno donesu pravilnike na osnovu kojih bi se na transparentan način vršio prijem novih radnika u stalni radni odnos. U istraživanju koje smo sproveli, od 1576 škola u Srbiji, samo 8 škola ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se konkursna komisija rukovodi.

Ovakva pozicija direktora pored velike odgovornosti i mogućnosti za vršenje različitih pritisaka,  ostavlja prostor za sive zone podložne zloupotrebama. Tako se dešava da ne budu primljeni nastavnici sa dužim radnim stažom, čak i višedecenijskim, dokazanim rezultatima nego oni sa manje kvalifikacija i kompetencija. Kako je isti direktor i jedina instanca koja rešava eventualne žalbe, nezadovoljnim kandidatima ostaje mogućnost da pravdu zatraže samo na sudu. Sve ovo omogućava korupciju i ograničava javnost u radu škola koje se finansiraju iz budžeta.

Zbog svega ovoga poočetkom januara, uputili smo i apel resornom ministarstvu, kao i predsednici Vlade Republike Srbije i Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije da se zakonom reguliše prijem nastavnika u stalni radni odnos kroz jasne kriterijume.

Tražimo red i jasne kriterijume u zapošljavanju onih koji svojim radom oblikuju budućnost svih nas. Tražimo zakon koji prepoznaje i u našim školama zapošljava najbolje!” navodi se u saopštenju ove organizacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare