TRANSPARENTNO O MEDIJSKIM PROJEKTIMA

NIŠ-BEOGRAD

(Danas)

Agencija je navela da se zbog toga pojavljuju problemi kao što su sprovođenje konkursa koji nisu uvek u skladu sa zakonom, nepropisno i neadekvatno sastavljanje konkursnih komisija i netransparentni konkursni postupci. U Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije između ostalog predviđeno je ispunjavanje cilja koji se odnosi na transparentno finansiranje medija i Agencija povodom toga “poziva sve organe javne vlasti u Srbiji da obezbede puno poštovanje strateških dokumenata i zakonskih propisa u oblasti konkursnog sufinansiranja medija”.

Agencija je istovremeno podržala zahtev Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš da se u rad Stručne komisije za ocenu medijskih projekata, koji su pristigli na ovogodišnji niški konkurs uvrsti građanski posmatrač, koji je inače predviđen Lokalnim planom za borbu protiv korupcije, za čije je sprovođenje nadležan LAF.

Ona je pozvala i niške organe javne vlasti da “stvori uslove za primenu Lokalnog plana”, podsećajući da je Niš jedan od prvih gradova u Srbiji koji je usvojio takav Lokalni plan i formirao samostalno i nezavisno telo nadležno za njegovu realizaciju. Stručna komisija za ocenu medijskih projekata na niškom konkursu je prošle sedmice većinom glasova odbila predlog LAF-a, da u njenom radu učestvuje građanski posmatrač, bez prava glasa pri odlučivanju.

0

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare