Trajković: Vučić je mnoge stvari oko Kosova i Metohije već završio

GRAČANICA

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je danas za JUGpress da je “jedini razlog” za pokretanej dijaloga pozicija I opozicije u Srbiji “uvlačenje opozicije u odgovornost oko izbacivanja Kosova I Metohije iz preambule Ustava Srbije”.

“To je jedini razlog zbog koga se pokreće dijalog i pokušava Fond za otvoreno društvo,  pre svega sa Vučićem,  da uvuče opoziciju u odgovornost za izbacivanje Kosova iz Ustava Srbije”, rekal je Trajković I dodala da je “to jedino suštinski preostalo, sve ostalo Vučić je dao”.

“ Čak i ono što nikada nije smeo da radi, iza leđa srpskih institucija i srpskog naroda, sva imovina države Srbije je sa njegovim odobrenjem postala imovina Kosova. To znači da nama gotovo ništa ne preostaje da pregovaramo na Kosovu osim Ustava i preambule. A pitanje ulaska Ujedinjenih nacija je mnogo šire pitanje i tu su Rusija i Kina vrlo važne”, smatra Trajković.

Na pitanje kako ona gleda na preporuku zemalja Kvinte oko nastavka dijaloga Beograda i Prištine i potpisivanja Obavezujućeg sporazuma Trajković “misli” da je “ njihova poruka upućena pre svega prema liderstvu Kosova i Metohije, a manje prema Beogradu, jer je Vučić , u političkom i pravnom smislu mnoge stvari već završio”.

“ U pravnom smislu Vučić je, kršeći Ustav države Srbije, odradio prenos imovine Srbije na kosovske institucije ili na prostor Kosova i Metohije, što je direktno u sukobu sa Ustavom Republike Srbije. Dao je i Kosovu unutrašnju nezavisnost u smislu kompletiranja zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, što je u dobroj meri ojačalo poziciju sadašnjeg premijera ili premijera u ostavci Ramuša Haradinaja I u opšte institucije Kosova”, smatra Trajković.

Ona je rekla da “Srbiji kao državi sada preostaje samo potpisivanje onog pravno obavezujućeg dokumenta koji suštinski podrazumeva prihvatanje Srbije da Kosovo bude predstavljeno u Ujedinjenim nacijama . Za Srbiju to predstavlja veliki problem jer nema Vučić u parlamentu opoziciju, a potrebna mu je suštinski opozicija da bi mogao da promeni Ustav u smislu izbacivanja Kosova iz preambule srpskog Ustava”, rekla ej Trajković koja tvrdi da je “to jedina stvar koja se očekuje od Vučića, jer je on sve unutrašnje elemetne nezavisnosti Kosova odradio”.

Po njenim rečima sada je kosovskih institucija, unutar liderstva Kosova I da “Albanci pokušavaju da pokažu razjedinjenost unutar međunarodne zajednice, posebno “prijatelja“ zemalja koje su Kosovo promovisale u nezavisan projekat. Oslanjanjući se na to očigledno deo međunarodne zajednice je hteo da pošalje poruku da iza Ramuša Haradinaja ne stoji ni jedna zemlja Kvinte, da isto tako iza ostalih lidera u pojedinačnom smislu ne stoji ni jedna zemlja, nego da sve zemlje Kvinte imaju identičan odnos , da u političkom i pravnom smislu Kosovo je u obavezu da ukine trgovinski embargo na uvoz robe iz Srbije i na taj način suštinski deblokira proces pregovora”, objašnjava Trajković.

Ona dodaje da se “za sada” ne zna da li će međunarodna zajednica “poći i putem izbora ili preko Ustavnog suda napraviti tehničku vladu koja za međunarodnu zajednicu ima jedino cilj prekid trgovisnkog embarga kako bi došlo do pregovora između Beograda i Prištine”

Po njeninm rečima tu je I “jedan novi element koji i Beograd i Prištinu obavezuje da se ti pregovori suštinski održavaju u okviru NATO-a” što je, smatra, “  za Beograd teško, s obzirom na očigledan na terenu sve snažniji uticaj I dominacija borbe između zapada i Rusije,  kroz agresivan pristup i promociju ruskog ambasadora koji pokušava da srpskom javnom mnjenju stavi do znanja spremnost da vrlo aktivno učestvuje u budućim rešavanjima politke u Srbiji”.

“Sa druge strane je za Vučića veliki izazov, da li će prihvatiti ono što zemlje Kvinte nude, a to je okvir NATO-a za politički dogovor, ili će to odbiti i dovesti sebe u jednu vrlo nezgodnu poziciju, jer sada imamo pozicioniranje Rusije i u BiH preko Dodika”, navodi Trajković.

Ona smatra I da je “vrlo važno pitanje da li Dodik uzeti poziciju, argumente i dominaciju u odnosu na Vučića, ili će Vučić dominirati u odnosu prema Dodiku” I da “ sve zavisi od toga da li će Dodik prihvatiti zajednički sporazum Predsedništva BiH i put ka NATO-u ili će izaći iz tog sporazuma i suštinski dati Vučiću argumente u ruke da on bude lider koji će disciplinovati Dodika”.

“Imamo za Srbiju specifičnu poziciju u smislu dominacije dva lidera i njihovog opredeljenja koji će koga suštinski progutati i dominirati, a na Kosovu mi imamo izričiti zahtev zapada za ukidanje takse i formiranje vlade koja će pre svega raditi ne na svealbanskom konsenzusu, ne na nečemu što podrazumeva ne znam kakve unutrašnje reforme, nego oni koji će ukinuti takse prema Srbiji, to je njihov izričit projekat i cilj, kao što su Ramuša Haradinaja doveli na čelo vlade da bi odblokirao razgraničenje prema Crnoj Gori”, kaže Trajković.

Na pitanje da li Ramuš Haradinaj može sam, bez ičije podrške sa strane, da se protivi odluci o ukidanju taksi i kako se  do toga došlo da je ključ nastavka dijaloga stavljen u Njegove ruke, Trajković smatra da je “očigledno da je Ramuš Haradinaj imao podršku u smislu prekida pregovora između Tačija i Vučića, jer očigledno da su oni bili u tom trenutku, bez međunarofnog konsenzusa, pošli u projekat podele Kosova”.

Ona je rekla I da je “dokument njihovog sporazuma upućen prema Beloj kući je podrazumevao projekat razgraničenja”.

“ Za taj trenutak Ramuš Haradinaj i njegova pozicija embarga na uvoz srpske robe na Kosovu je bio, možda, u određenim krugovima međunarodne zajednice prihvatljiv. Nakon prolaska nekog vremena, kada se pokazalo da to teško prolazi kod albanskog liderstva, taj argument je iscrpljen i sad je nastupio argument potpunog konsenzusa među međunarodnim činiocima da embargo treba da se prekine i da se ide u dalje pregovore” , rekla je Trajković koja “misli” da Haradinaj “ taj trenutak nije dobro procenio”.

“Zato je tokom noći dobio naredbu da mora da podnese ostavku i sutradan da ode javno u Hag i bude saslušan kao osumnjičeni što je dovelo do toga da će sve rezultirati ili novim izborima ili možda predlogom Ustavnog suda koji će podrazumevati neku novu vladu, što još nije odlučeno”.

Na konstataciju da se čini da na Kosovu ne bi mogla da prođe ideja o razgarničenju, jer veliki broj građana i stranaka podržava stavove Ramuša Haradinaja da Kosovo mora da ostane celovit Trajković je rekla da je “najvažniji argument i suština da teritoriju, površinu koju kontroliše NATO, ne možete deliti ukoliko i ostatak Srbije nije u NATO”.

“ Teritorija KiM ne može otići izvan onoga što podrazumeva teritorija koju kontroliše NATO. Jedine, možda, minimalne korekcije se mogu dobiti kroz projekat koji podrazumeva NATO na celom prostoru i ostatka Srbije, a to je već nešto što će dovesti Vučića u problem sa sve snažnijim pokušajima Rusije da utiče na politiku Srbije u smislu odbijanja ulaska u NATO, a sa druge strane, NATO je ušao u Crnu Goru, u Severnu Makedoniju… Trenutno se radi na BiH, tu ćemo videti kakva će biti sudbina Dodika, da li će on biti lider koji će uvesti BiH na put ka NATO”, objašnjava Trajković.

“Poznavajući ga već dugo vremena, moguća je takva odluka da suštinski Dodik pobedi Vučića i da on uvede BiH i da na taj način ugrozi poziciju Vučića kao lidera koji je obećavao da će on biti taj koji će srediti i Bosnu i Srbiju”, dodala je Trajković.

Na pitanje kako sve to utiče na obićan narod na Kosovu I Metohiji Trajković kaže da je “narod već duže vreme  uznemiren i destabilizovan”.

“ Mi smo pre rata imali Albance koji su etnički bili homnogenizovani u odnosu prema Srbiji. Sada imamo Srbe koji su, sa jedne strane,  etnički homogenizovani u odnosu na ponašanju institucija kosovskih ili albanskih lidera,  u smislu onoga što se trenutno dešava, kao što vidimo da se dešava u Novom Brdu, onoga što se dešava sa porukama iz Beograda gde se govori samo o projektu podele, pa i pre nekoliko dana premijerka Srbije je govorila da je crvena linija suštinski podela Kosova ,  tako da su sada Srbi između albanskog liderstva, koje ih ne prihvata,  i srpskog državnog rukovodstva koje se,  kršeću Ustav, odriče interesovanja za sve ono što podrazumeva za Srbe u Srbiji”, kaže Trajković. Sve to, upozorava ona, “motiviše ljude na seobu, na defetizam, na uplašenost, destabilizaciju i još snažnije ga vezuje za crkvu. Očekivanja od crkve su ogromna u smislu podrške da se izbori da i njih država Srbija prepozna kao interes”, zaključila je Trajković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare