Trajković: Takse ukidaju sledeće nedelje, sporazum Vučić -Tači do kraja februara

GRAČANICA

Srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković rekla je danas za JUGpress da će , prema njenim saznanjima, sledeće nedelje biti suspendovana taksa za robu iz Srbije a da će , „najverovatrnije“ do kraja februara biti potpisan sprazum od tri tačke izmedju Hašima Tačija i Aleksandra Vučića i da će jedna od njih biti  „da Srbija nema ništa protiv da Kosovo bude članica međunarodnih organizacija“.

Treajković je rekla da je narod u Gračanici, sa kojima se sreće ovih dana, ali i na čitavom Kosovu i Metohiji „potpuno zbunjen“.

„Srbi,  posebno u enklavama, su potpuno uplašeni za svoju budućnost, ono što se dešava trenutno u Prištini su aktivni pregovori i pritsci koji dolaze od gospodina Boltona na Tačija, Haradinaja i paralelno, na gospodina Ramu u Albaniji“, rekla je Trajković

„ Ono što su moja saznanja, očekuje se da se sledeće nedelje suspenduju takse, da će članovi Vlade preglasati Haradinaja. On će ostati za takse, ali neće biti izbora, već će na taj način, preglasavanjem, Ramuš Haradinaj uspeti da sačuva sebe i Vladu. A da će,  najverovatnije , do kraja februara biti potpisan sporazum između Tačija i Vučića, koji će imati tri tačke. Jedna od njih biće da Srbija nema ništa protiv da Kosovo bude članica međunarodnih organizacija“, dodala je Trajković.

Ona je rekla da se „to tumači kao američki projekat, s o bzirom da Amerika priznaje i Kosovo i Srbiju kao suverene države, iako je samo Srbija verifikovana kao takva u Ujedinjenim Nacijama- Kosovo nema tu verifikaciju“.

„Sa druge strane, navodi ona „ u Prištini je velika zbunjenost čak i među Albancima, čime će to da rezultira, ja ne znam. U Mitrovici se sprema jedan kontramiting, za demokratizaciju Srba na Kosovu, pravo na drugačiji glas i mišljenje, borba, suštinski naroda za osnovna ljudska prava. Sa druge strane, imate administraciju Vučića, SNS administracija, koja zaista koristi metode  koje bukvalno podsećaju na Gestapo kontrole i režim koji je vladao nekada“, rekla je ona.

Na pitanje kako tumači izjavu komandanta NATO krila za Evropu  admirala Džejmsa Fugoa, koji je rekao da je u sporazumu koji je potpisao Tači  2013. Godine da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever bez isključive saglasnosti KFOR-a, Trajković je rekla da „To znači da Tači nije mogao da potpiše taj sa sobom, niti sam za sebe“.

„On je taj sporazum potpisao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tako je ,  praktično Beograd prihvatio da Vojska Kosova bude formirana kao jedan od glavnih elemenata suvereniteta Kosova, ali koja samo uz odobrenje komande KFOR-a, suštinski može da prelazi na sever Kosova“, navela je Trajković.

Ona je dodala da „sa druge strane“ i Srbija „ima sličan sporazum da ne može da uđe sa vojnim snagama na sever Kosova bez odobrenja komandanta KFOR-a, tako da imate osećaj kao da je sever Kosova i nešto što će biti definisano sporazumom Tačija i Vučića februara  meseca“.

Na pita nje da li misli da će  u tom sporazumu biti ta čuvena ideja o razgraničenju, i šta će ona uopšte značiti u odnosu na sever Kosova i na opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, Trajković je rekla da Albanci govore da će im pripasti devedeset posto teritorije severa Kosova.

„To će biti neka korekcija granica, imaće novi terminološki naziv, to će biti opština Istok, i još uvek se pregovara oko severne Mitrovice, da li će to biti granica suštinski sa jednom blagom korekcijom koja će podrazumevati Kopaonik i Pančićev vrh. O tome još uvek ima pregovora koje tajno vodi Vučić sa Tačijem. Ja ipak mislim da Amerika još jednom naglašava, da ako su oni glavni promoteri ovoga sporazuma, oni priznaju suverenitet i Srbije i Kosova, i ja mislim da će u skorije vreme Vučić potpisati sporazum koji suštinski znači gubljenje Kosova ili priznavanje Kosova uz garanciju za opstanak na vlasti“, rekla je Trajković. Na pitanje da  li to može da se tumači da je Haradinaj dobio obećanje da priča oko podele neće biti definisana tim ugovorm, ako pristane da se ukinu takse, čak i na ovakav način, Trajković je rekla da „prema albanskim izvorima, Haradinaj nije dobio garanciju od Boltona za teritorijalnu celovitost Kosova, koju je on tražio kao uslov za skidanje taksi“.(

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
pogled iz svemira
pogled iz svemira
5 godine pre

Jednom sam video jednu kartu i to davno pre nego sto je pocelo da se prica o razmeni teritorija i ima dosta slicnosti tada mi je pala u oci da Gazivode Kosovska Mitrovica i Trepca ostaju na Kosovu i da Kopaonik delovi Zubinog Potoka delovi Zvecana Leposavic Lesak pripadne Srbiji interesantno je bilo da je opstina Medvegja podeljena vrlo realno t.j. da ce Sijarinska Banja sa svim Albanskim selima koja je inace okruzuju i povezana su bez preseka sa Srpskim selima pripasti Kosovu,sto bi bio razlog da se tvrdi da je Medvegja(mesto) ostala u Srbiji za razliku od Bujanovca i Preseva koji bi bili u sastavu Kosova sa minimalnim korekcijama u tim opstinama,kao sto je auto put koji bi pripao Srbiji i gde je predvigjeno zeleznicko izmestanje trase i stanice Presevo prema auto putu.Jedno je sigurno da bi u ovom slucaju doslo do premestanja velikog broja Srpskog stanovnistva iz unutrasnjeg Kosova ka severu i Srbiji,ali i to je bolje nego da se ostave u sastavu Kosova a isto bi bio slucaj i sa Albancima iz ove tri opstine sa juga koji bi se dislocirali iz mesta koja bi pripala Srbiji .Negde se racuna sve ukupno da bi ta dobrovoljna razmena mogla da pomeri najvise oko 50 000 Srbai manje od 5000 Albanaca.Sta ce biti videcemo ali mi se cini da kako je navela Rada izgleda da ide u tom pravcu sto sam video odavno