TRAJKOVIĆ: KOSOVO BEZ PODRŠKE SRBA NE MOŽE U UNESKO

GRAČANICA

Evropski pokret Srba iz Gračanice saopštio je danas da bez podrške Srba Kosovo ne može u UNESKO.

Ovo udruženje gradjana navodi da “ Iako članovi 17. i 18. ustava Kosova predviđaju usvajanje međunarodnih ugovora i učlanjenje u međunarodne organizacije,  član 81. izričito kaže da se zakoni koje se odnose na zaštitu kulturne baštine, obrazovanje i jezike smatraju od vitalnog značaja, te da je za usvajanje takvih akata potrebna većina glasova poslanika iz redova manjinskih grupa, pored većine glasova albanskih poslanika”.

“  Dakle, jasna je namera samog kosovskog ustava da po pitanju kulturne baštine, obrazovanja i jezika, kosovske vlasti i albanski poslanici ne mogu donositi zakone bez učešća i glasova kosovskih Srba.  Obzirom da se Ustav UNESKO-a bavi upravo ovim pitanjima, njegova ratifikacija u skupštini Kosova bez većine glasova poslanika iz manjinskih zajednica bi bilo direktno kršenje slova i duha kosovskog ustava”, dodaje se u saopštenju Evropskog pokreta Srba.

Od kako je Hašim Tači sredinom jula putem Fejsbuka objavio nameru Kosova da aplicira za članstvo u UNESKO, pokrenuta je rasprava o tome da li taj potez narušava trenutni tok pregovora između Beograda i Prištine, da li Kosovo ispunjava uslove za članstvo u tu organizaciju i šta bi mogući prijem Kosova značio, objašnjava ovo udruženje I dodaje da je “ po samom ustavu Kosova, ozbiljno je pitanje da li ono može legalnim putem postati član UNESKO-a bez podrške i glasova srpskih poslanika u njihovoj skupštini”.

U saopštenju se dodaje I da  član 143. kosovskog Ustava obavezuje kosovske vlasti da moraju raditi u skladu sa svim stavkama i odredbama.Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova iz marta 2007. kome se, istim članom , daje preimućstvo nad svim drugim pravnim aktima kosova.

“ Prema Aneksu 5. Sveobuhvatnog predloga, vlasti Kosova se moraju konsultovati sa Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi bilo kakvih aktivnosti koje bi promovisale “srpsko pravoslavno nasleđe za turističke, naučne, obrazovne ili druge javne svrhe.”Dakle po ovom dokumentu koji ima veću jačinu od svih ostalih zakona na Kosovu, vlasti u Prištini ne mogu samostalno – bez konsultacije sa Srpskom pravoslavnom crkvom – da preduzimaju bilo kakve radnje svojstvene članstvu UNESKO-a, i koje se odnose na srpsko versko i istorijsko nasleđe, bez dogovora sa srpskom crkvom jer se, u suprutnom, izlažu kršenju svog ustava  i svojih zakona”, navodi se u saopštenju Evropskog pokreta Srba iz Gračanice , čija je predsednica Rada Trajković..
Jasno je da članstvom u UNESKO Kosovo namerava da dobije na afirmaciju svoje samoproglašene državnosti prijemom u nekoj međunarodnoj organizaciji.  Međutim to člastvo nemože da postigne legalnim putem čak i prema svom ustavu bez glasova srpskih poslanika u kosovskom parlamentu, niti bi mogli na zakonit način da preduzimaju bilo šta vezano za srpsko nasleđe u UNESKO-u bez konsultacije sa srpskom pravoslavnom crkvom.  Upravo taj odnos Prištinskih vlasti prema sopstvenom zakonu biće mnogo merodavniji test državnosti od prijema u bilo kakvoj međunarodnoj organizaciji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare