Trajković: Kome sve odgovara što nema referenduma na Kosovu?

GRAČANICA-BEOGRAD

Čini se da je Kurtijevo konstantno podrivanje Briselskog sporazuma inspirisalo i , takoreći, dalo šlagvort Vučiću da i on počne da razmišlja o podrivanju prethodnih sporazuma o normalizaciji odnosa, smatra srpska političarka sa Kosova Rada Trajković.

Ona je na pitanje Regionalne informativne agencije JUGpress kako doživljava i komentariše to što na Kosovu i Metohiji neće biti organizovan referendum rekla da je “Kurtijevo odbijanje organizacije referenduma na teritoriji Kosova jednostavno negacija realnosti”.

” Činjenica je da Kosovo nema pun međunarodni suverenitet – kao što je činjenica i da Beograd nema funkcionalnu kontrolu nad prostorom Kosova – i rešavanje tog kompleksnog odnosa je tema i cilj pregovora između Beograda i Prištine, smatra Trajković koja smatra da je “paradoks to što se Kurti u odbijanju organizacije referenduma poziva na suverenitet koji suštinski nema, time u isto vreme podrivajući i dezavujišući proces pregovora koji je jedini način kroz koji Kosovo može da ostvari međunarodni subjektivitet”.

” Subjektivitet Kosova se ne može ostvariti ili potvrditi mimo procesa pregovara, ma koliko jako Kurti to želeo”, dodala je Trajković.

Ona kaže i da je “činjenica” da kosovski Srbi mahom rade u institucijama države Srbije na Kosovu i podseća da ” ukoliko učine neki prestup, odgovaraju i pred organima pravosuđa Srbije”.

” Stoga je najnormalnije zahtevati da ovi ljudi učestvuju u referendumu o reformama pravosuđa koji direktno dotiče njihov život u egzistenciju. To je njihovo demokratsko pravo ali i obaveza”, samtra Trajković.

“Sa druge strane”, dodaje ona “ima se utisak da Vučić i nije toliko zainteresovan da vrši pritisak za organizaciju referenduma”.

” Čini se da je Kurtijevo konstantno podrivanje Briselskog sporazuma inspirisalo i takoreći dalo šlagvort Vučiću da i on počne da razmišlja o podrivanju prethodnih sporazuma o normalizaciji odnosa”, podvlači Trajković.

” Utisak koji imam je da Vučićev sledeći potez može biti izvlačenje Srba iz kosovskih instutucija i odluka o bojkotu sledećih kosovskih izbora. Ta pretnja destabilizacijom Kosova postaje sve konkretnija naročito iz Vučićevog straha da neki drugi Srbi – a ne Srpska lista – mogu preuzeti pozicije rezervisane za Srbe unutar kosovskog sistema. Jer ne zaboravimo da su doskora i Srbi u kosovskom sistemu bili kontrolisani od strane Vučićevog neformalnog “kontrolora” za Kosovo, Milana Radoičića. Ali nakon odluke o američkim sankcijama protiv njega, ovaj “centar moći” izgubio je kredibilitet. Sada se čini da Vučić želi da kontrolu nad kosovskim Srbima vrati nazad u stare tokove – unutar institucija Srbije na Kosovu”, dodala je Trajković.

Na pitanje da li to što neće biti organizovan referendum na KIM znači da se Beograd odriče i Kosova i tamošnjih Srba , Trajković kaže da “Beograd već duže vreme radi samo za sebe i na održavanju trenutnog režima na vlasti po svaku cenu”.

” Trenutni režim je spreman da se odrekne svakog interesa sem sopstvene koristi i političke moći, smatra ona i dodaje da je “upravo zbog toga Beograd mnogo zainteresovaniji da obezbedi nesmetano glasanje kosovskih Srba na parlamentarnim izborima u Srbiji nego da im omogući pravo da glasaju na ustavnom referendumu”.

” Manipulacija glasovima kosovskih Srba na parlamentarnim izborima donosi političku korist režimu, dok je odbrana principa i preostalog suvereniteta Srbije na Kosovu za njih očigledno daleko manje važna”, smatra Trajković.

Na konstataciju da se danima već mediji u Beogradu bave samo Republikom Srpskom i da se stiče utisak da se Kosovo i tamošnji Srbi guraju u stranu, Trajković kaže da je to “možda i realan odraz trenutne situacije u regionu”.

” Očigledno je da međunarodna zajednica trenutno daje prioritet “sređivanju” stanja u Bosni. A mediji jednostavno prate događaje i idu gde je vest. Mi na Kosovu smo trenutno “mrtvo more”. Ućutkani smo od strane Beograda. I narod i nekada puno glasnija Crkva”, smatra Trajković.

Na konstatciju da se stiče utisak da ovakav razvoj dogadjaja i dizanje tenzija u izjava nekih funkcionera odgovara i Vucicu i Kurtiju i pitanje da li odgovara Srbima na KIM, Trajković kaže “da, te tenzije odgovaraju i Kurtiju i Vučiću”.

“Kurtiju pogoduje da minira pregovore iz ideoloških razloga i nacionalisticke megalomanije, dok je Vučićeva pregovaračka pozicija trenutno dosta destabilizovana jer je struktura koja je do sada osiguravala njegovu dominaciju nad srpskom zajednicom na Kosovu duboko poljuljana americkim sankcijama. On sada panično traži alternativni pristup da bi osnažio svoju poziciju”, smatra Trajković.

Dodaje da “ni jednom ni drugom ne ide u korist da procesi napreduju pod ovim okolnostima”.

“Ta sutuacija, naravno, ne ide u prilog Srbima na Kosovu koji se drže u “čistilištu” između Beograda i Prištine, i čija se prava negiraju i od jednih i od drugih”, ocenila je Trajković.

” Multietničnost Kosova je na donjoj granici, a rast nacionalisticke retorike na obe strane obeshrabruje ljude i dalje ih inspiriše da napuštaju Kosovo. Nedavno smo imali i šokantnu izjavu bivšeg šefa pregovaračkog tima Prištine koja je javno rekla da se Srbi mogu vratiti u svoje domove u kosovskim gradovima samo nakon odluke Beograda da prizna Kosovo. Ako je nekome trebala potvrda da su kosovski Srbi dehumanizovani taoci pregovaračkog procesa, ovom izjavom ju je dobio”, upozorila je Trajković.


“Kosovski Srbi su željni razumevanja i pozitivne, ohrabrujuće reči, naročito od strane međunarodne zajednice. Očekujem da će novi diplomatski predstavnici koji dobro poznaju region i koji ovih dana dolaze u Prištinu imati to u vidu”, dodala je ona.

” Iako Priština nastavlja da se ponaša i da vodi svoju politiku kao da smo svi i dalje zamrznuti u 1999-oj godini, činjenica je da su se stvari i dinamika na terenu drastično promenile. Danas su kosovski Srbi žrtve diskriminacije i kršenja ljudskih prava na Kosovu, i ja očekujem da međunarodna zajednica to nedvosmisleno prepozna sa podjednakom hrabrošću sa kojom je prepoznala diskriminizaciju albanske zajednice na Kosovu ‘90ih godina prošlog veka. Srbi na Kosovu, koji evo već više od 20 godina čuvaju multietničnost Kosova pod neverovatnim uslovima, to zaslužuju”, poručila je Trajković. 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
komunalna radi selektivno
komunalna radi selektivno
2 godine pre

odgovara svima koji se bave politikom i koji su na grbaci naroda