Trajković: Dešavanja sa lokalnom vlašću u Bujanovcu nastavak “projekta u tišini” Vučić-Tači

BUJANOVAC-GRAČANICA

Formiranje jednoetničke lokalne vlasti u Bujanovcu uz direktnmo mešanje Tirane jasno pokazuje da dijalog , zapravo, vode Aleksandar Vućić I Edi Rama, rekla je za JUGpress srpska političarka sa Kosova Rada Trajković.

U prilog ovome ona navodi činjenicu da je, zapravo, koalicija svih albanskih stranaka , koje imaju odbornike u Skupštini opštine Bujanovac i vršiće lokalnu vlast, potpisan u Tirani a da je u Bujanovac, Preševo I Medvedju predhodno, uz saglasnost vlasti iz Beograda, boravio ministar za spoljne poslove I evropske integracije Albanije Gen Cakaj  koji je pre par dana izjavio da je “dobro” da u Bujanovcu vlast imaju samo Albanci.

“Ovo što se trenutno dešava oko Bujanovca, gde je izabrana monoetnička skupština, je isto nastavak projekta u tišini Tači-Vučić, gde se nekako stavila paralela Srpske liste u kosovskom parlamentu I to je, u stvari,  perspektiva nečega šta dobiju srpske mopštine na severu Kosova dobiće i opštine na jugu Srbije I,  u tom konetkstu,  to je nešto što zabrinjava”, smatra Trajković.

“Nije da se oni ne bave nama građanima . Oni se bave na jedan netransparentan način koji suštinski i očigledno ima u planu jedan inženjering seobe i proterivanja ljudi”, smatra Trajković I dodaje da je “posebno Bujanovac opština sa vrlo snažnim srpskim narodom i oni su nsada svedeni na  građane koji neće imati institucionalno predstavljanje je za nas sve poruka”, dodala je Trajković.

Ona “misli “ da je “realno za enklave ideja da se isele, pogotovo  akcije pljačkanja, paljenja kuća, razne neprijatnosti koje doživljavaju u kontinuitetu: Prosto, ne može da se nešto svede da je nemoćna policija u tako malim sredinama gde se svi poznajemo, nego je to namera i najverovatnije saradnja institucija koje su pod jakim uticajem Tačija i institucija koje su pod jakim uticajem Beograda”, smatra Trajković.

Na pitanje nkakio gleda na to što se več dva dana posle obelodanjivanja nove  jenoetničke kolaicije u Bujanovcu niko iz vlasti ni iz opozicije to nije komentarisao , Trajković izra-ava bojazan da “za Srbe u budućnosti to znači seoba”.

“Oni se vrlo bave, u stvari, životima ljudi, nije da se ne bave. Ali se bave na jedan netransparentan i vrlo opasan način koji će , na kraju, dovesti do iseljavanje Srba, čišćenja prostora i stvaranja jednog faktičkog realnog stanja i u Bujanovcu i u Preševu gde znamo da su Srbi već u promilima. I na taj način vrše sprovođenje projekta, koji su Tači i Vučić već dve godine na personalnom nivou dogovarali i obavestili Trampovu administraciju koja je na kraju to i razotkrila kroz nešto što je u stvari poziv Tačiju za sud u Hagu.  Međutim, ta ideja će živeti sve dok je Vučić na čelu srpskih institucija, posebno na  način na koji on trenutno vlada, gde u tašni drži Vladu, Skupštinu, pravosuđe, institucije, a opozicija se nalazi na ulici”, smatra Trajković.

Na pitanje kako vidi situaciju oko dijaloga Beograda i Prištine u svetlu najnovijih dešavanja, pogotovu što je protiv predsednika Kosova i drugih viđenijih političara predata optužnica za ratni zločin Trajković kaže da je “personifikacija pregovora vezana j za Tačija i Vučića i njihov lični dosadašnji odnos”.

“ To se odrazilo na način što su pregovorali o teritorijalnim rešenjima bez upozoravanja javnog mnenja i svojih birača o projektu o kome se radi. to su potpuno bili njihovi lični projekti. Sada, od kada je podignuta priprema za podizanje optužnice protiv Tačija taj koncept se razbija. Vučić ostaje bez svog partnera i normalno on sada pregovara sa premijerom Vlade Kosova koji je, inače, čovek koga su doveli na vlast isto Tačić i Vučić svojim dogovorom”, smatra Trajković.

Ona je dodala da je Tači, obelodanjivanjem optužnice, praktično “I dalje u ringu” ali I da je ,u najmanju ruku, neprincipijelno da “ljudi koji učestvovali i u sudskim procesima protiv Srba u Hagu  a sada , odjedanput,  budu savetnici ili u ulozi savetnika pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova” pred sudom za ratne zločinje”.

Ona kaže da ta optužnica obuhvata I trgovinu organima I da je vrlo upitna I uloga međunarodne zajednice u svemu tome.

Smatra da organizovani doček Tačija u Prištini , po njegovog povratka iz Haga, pokazuje , zapravo, njegov strah .

“Trgovina organima je najveći zloćin I mi immkao situaciju da je oko 200 osoba kidnapovano I odvedeno. Argument da se radi samo o osveti u svetlu novih informacija ne može da prođe I tu je I pitanje uloge međunarodne zajednice , koja je već bila na Kosovu”, smatra Trajković. (kraj) ljs

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x