Toplana podiže kredit za gas od 250 miliona dinara

NIŠ

                        Gradski većnici su  odobrili  “Gradskoj toplani” zaduženje kod poslovnih banaka od 250 miliona dinara za izmirenje duga prema “Jugorosgasu” za isporučeni gas i zaduženje od 50 miliona dinara za korišćenje minusa na tekućim računima. Prema rečima sekretara Sekretarijata za komunalnu delatnost, energetiku i saobraćaj Vladislave Ivković u pitanju je uobičajno zaduživanje Toplane u ova doba godine koje je posledica činjenice da Toplana tokom cele godine naplaćaju potraživanja od korisnika, a gas nabavlja samo u vreme grejne sezone pa iz tog razloga dolazi do “raskoraka” u prihodima i rashodima. Ona je dodala da Tolana iz svojih prihoda plaća kreditna zaduživanja.

                       “Toplana svoju delatnost obavlja sezonski, od 15. oktobra do 15. aprila, a isporučenu toplotnu energiju fakturiše na 12 meseci. Da bi mogla da normalno funkcioniše, Toplana svake godine koristi kredit od 250 miliona dinara. Taj iznos povlači u pet partija od po 50 miliona, a otplaćuje na 12 mesečnih rata”, istakla je Ivković.

                       Prema njenim rečima, “Gradska toplana” svake godine koristi i kredit za pokriće minusa na tekućim računima i ta pozajmica je predvidjena toplanimim programom poslovanja.

                      Ovaj  kredit, dodala je Ivković, toplana će koristiti u pet partija od po 10 miliona dinara.

                      Gradsko veće danas je dalo saglasnost i da jemac Toplani u isplati kredita od 250 miliona dinara bude JKP “Objedinjena naplata”.

                      Ona je dodala da će kamate i uslovi kredita biti poznati tek nakon sklapanja ugovora sa konkretnom bankom.

                        Članovi gradskog veća nisu danas razmatrali predlog Nadzornog odbora niške “Gradske toplane” o poskupljenju daljinskog grejanja što je posebno interesovalo novinare radi blagovremenog obaveštenja javnosti i izmenama cene grejanja.

                        “Predlog za poskupljenje još nije stigao do Gradskog veća i  u toku je “zakonom propisani postupak o cenama” što je preduslov da se predlog Tiplane nadje na dnevnom redu sednice Veća”, kazala je Ivković.

                        Nadzorni odbor niške “Gradske toplane” nedavno je predložio gradu kao osnivaču da varijabilni deo cene daljinskog grejanja poskupi sa sadašnjih 5,83 dinara na šest dinara po kilovat satu, a da fiksni deo cene umesto sadašnjih 21,18 dinara bude 23,46 dinara po kvadratu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare