Topla reč i pažnja su lek za svaku muku

NIŠ

Prihvatilište za odrasle i stare osobe kojima je neophodan smeštaj i hitna pomoć posebno tokom zime već ima 12 korisnika koji su tu pronašli topli dom na temperaturi ispod ili koji stepen iznad nule. Ušuškani u tople sobe pune svetlosti i topline osi se osećaju zaštićenim kao od hladnoće tako i samoće jer su svi, uglavnom sami i u surove zimske dane nema ko da brine o njime, a oni, posebno ako su se vratili sa bolničkog lečenja ne mogu samo i sebi da vode računa. I upravo njima Prihvatilište koje je počelo sa radom prošle godine širom je otvorilo vrata. Može da prihvati 15 korisnika o kojima se 24 sata brine osoblje u prihvatilištu uključujući i zdravstvene radnike.

                               Jedan od korisnika  je i Dragan Stojković. On ističe da u Prihvatilištu, da su odlični uslovi, te da da svi dobijaju adekvatnu negu i pažnju.

                                „U prihvatiištu sam već tri meseca.Ovde dobijemo kompletnu uslugu i ne postoji ni jedan razlog da se požalim. Slomio sam  skočni zglob i nekoliko rebara a kako živim sam nema ko da brine o meni pa su me iz Centara za socijalni rad poslali ovde. Ono najvažnije što se svakom od nas pruža je pažnja i toplina. Osoblje koje je sa nama se trudi da nam svaki trenutak boravka ovde učini lepim. Ponekad se svi mi pitamo da li oni imaju neki problem, a da ga i imaju ne pokazuju. Uvek su ljubazni i nasmejani, puni podrške za nas i trude se da nam pruže ono najvažnije pored nege, a to je porodična toplina“, priča Dragan i dodaje da je sve zadovoljavajuće u ovom Prihvatilištu, a ono najvažnije im je da im je toplo, da nisu gladni a o tome kakva je hrana najbolji pokazatelj je to što niko od njih nikada nije gladan. Ne moraju da brinu ni o zdravlju a ako je nekome potrebna pomoć tu je medicinsko osoblje. Teže bolesnike oni vode i do lekara u kliničkom centru.

                                U Prihvatilištu korisnici imaju sve. Uvek im ja na rapolaganju topla voda, tu su kupatila za održavanje lične higijene, topli i udobno kreveti u kojima mogu da predhanu, kuhinja, trpezarija gde svi zajendo kao jedna velika porodica obeduju, soba za dnevni boravak gde provode slobodno vreme uz omiljene TV emisije. Zaposleni u Prihvatilištu se trude da im organizuju i slobodno vreme, pa korisnici njihovih usluga mogu da odigraju i neku društvenu igru, dok osobe ženskog pola mogu da se bave i ručnim radom. Na raspolaganju im je i biblioteka, doduše ne sa tako bogatim fondom, ali biće bolje. Za novogodišnje praznike Prihvatilište je ukrašeno novogodišnjim ukrasima.

                              „Toliko sam zadovoljan prijemom ovde da sam odlučio da Prihvatilištu poklonim deo knjiga iz svoje lične biblioteke koju imam“, kaže Dragan. „Tako ćemo slobodno vreme moći da provodimo i čitajući“.

                                Milica Cvetković Radenković je socijalni radnik i rukovodilac Prihvatilišta.

                                „Trudimo se da im na najrazličitije načine ispunimo  i slobodno vreme kako bi im dani koje provode kod nas ne bi bili dugi. Korisnice naših usluga slobodne sate koriste da pletu, izrađuju ručne radove, prave čestitke, čitaju novine, knjige. Svakodnevno razgovaramo sa njima dajući im psihosocijalnu podršku, radi se na jačnaju njihovih kapaciteta kako bi lakše prebrodili ovu situaciju, razgovaramo o njima o odlaksu u dom za stara lica jer je to za njih dobro mada oni dom prihvataju kao neku vrstu odbacivanja, ali smi smo tu da ih dokažemo da nije tako“, kaže Milica Cvetković Radenković.

                                Nazira Salimović je u Prihvatilište stigla iz bolnice. Toliko je bila slabašna da su se mnogi zabrinuli za nju, ali ljubav i tople  reču su ponekad lekovitije od medikamenata.

                               „Svi koji se brinu o nama su pažljivi i fini. Hvala im što su nas prihvatili. Bila sam jako bolesna kada sam došla ovde. Oni su me izvukli iz smrti. Spasili su me od onog najgoreg“, kaže Nazira Salimović iz Niša, a osoblje dodaje da danas ne može više da se prepozna u odnosu na to kako je izgledala kada je došla.

                              U Prhvatilištu rade i na tome da razvijaju sposbnosti svojih korisnika kako bi se oni po izlasku lakše uključili u realni život.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare