Tončev se zalaže za rodnu ravnopravnost

BEOGRAD-SURDULICA

U Palati Srbije održan je Društveni dijalog o rodnoj ravnopravnosti Republike Srbije na inicijativu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Rodna ravnopravnost je pitanje kompletnog razvoja jednog društva i temelj vrednosti na kojima to društvo počiva. Ovo nije tema samo muških i ženskih prava već pitanje ljudskih prava, razvoja demokratije u svakom društvu čiji su stubovi sloboda i jednakost pred zakonom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku žene koje žive u ruralnim područjima čine jednu od najranjivijih grupa u pogledu jednakih mogućnosti ostvarivanja ljudskih prava. Njihov tradicionalan i patrijahalan stil života doprinosi još većoj marginalizaciji. Prema podacima, rodne razlike i nepovoljan položaj žena je značajnije izražen u južnom i istočnom delu Srbije, posmatrano iz perspektive regionalnih razlika u segmentu tržišta rada.
Ministar Novica Tončev, zadužen za razvoj nedeovoljno razvijenih opštinna, učestvovao je u dijalogu i istakao sledeće:

„Žene su više zlostavljane u nerazvijenim sredinama i ređe se odlučuju da prijave nasilje. Moj zadatak, i kao čoveka i kao ministra, je da se borim protiv toga. Na svima nama je da ostanemo odlučni u borbi protiv nasilja nad ženama. Jedan od ciljeva Vlade Republike Srbije, kao i mog Kabineta, biće uzdizanje nerazvijenih i devastiranih jedinica lokalnih samouprava. Stvaranjem preduslova za održivi ekonomski razvoj stvaramo i prilike za rast i razvoj ovih opština kao sredina koje će nuditi bolje mesto za život, ali i bolje društvo. Put dostizanja rodne ravnopravnosti je dug i složen, zahteva angažovanje svih institucija, građanki i građana Republike Srbije. Samo na takav način možemo stvoriti rodno senzitivno društvo kojem težimo. Iniciranje dijaloga na temu rodne ravnopravnosti u svakom slučaju treba da doprinese stvaranju humanijeg i boljeg društva, jednakih prava za sve,“ rekao je Novica Tončev, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare