Tomić odgovara Cvetanoviću saopštenjem

LESKOVAC

Saopštenje za javnost direktora Radija „016“ povodom izlaganja gradonačelnika

Leskovca Gorana Cvetanovića na sednici Gradskog veća 17.05.2018., a povodom

usvajanja Rešenja komisije po raspisanom Konkursu grada Leskovca za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini

S obzirom da smo Radio „016“ i ja na sednici Gradskog veća od strane gradonačelnika pomenuti više puta, isključivo u negativnom kontekstu, to sam bio prinudjen da se obratim javnosti i na takve diskvalifikacije odgovorim.

Gospodin Cvetanović je uspeo da u nekoliko izgovorenih rečenica na sednici Gradskog veća, verovali ili ne, saopšti sve same nesitine i ama baš ni jednu istinu. Ja, „apostol istine“, kako gradonačelnik reče tom prilikom, možda to i nisam, ali je on svakako apostol neistine, bar po onome što je izgovorio na ovoj sednici.

A evo tih neistina. Krenimo redom:

Prva, citiram je: – „…vlasnik jednog privatnog radija u gradu, koji bahat i nezadovoljan tuži grad i gradsko rukovodstvo, priča negativne stvari“ – završen citat.

Da, tužio sam Gradsku upravu za društvene delatnosti i gradsko rukovodstvo, a ne grad. Tužio ih i dobio na Upravnom sudu, zbog mnogih nepravilnosti u radu komisije koja je ocenjivala projekte i dodeljivala sredstva medijima u Leskovcu 2016. godine. Napominjem, da je Rešenje o dodeli sredstava medijima i u 2015. godini poništeno odlukom Upravnog suda, takođe zbog mnogih nepravilnosti, što je građane Leskovca, samo za sudske troškove koštalo oko 70.000,00 RSD, koje je gradska vlast i platila.

Ukoliko gradonačelnik smatra da građani nemaju prava na pravnu zaštitu od gradske vlasti, silno se vara. Meni je sud u pokrenutom sudskom postupku pružio pravnu zaštitu. Nigde u pravnoj teoriji i praksi nisam naišao (ukoliko vi nemate drugo iskustvo), da se savesni građani, kojima je sudska vlast pružila pravnu zaštitu, smatraju bahatim.

I ko je sada bahat? Ja, čije je dokaze prihvatio sud, ili gradonačelnik i gradska vlast koji do današnjeg dana (a prošle su već 2 godine) nisu sproveli odluke suda.

Druga neistina, citiram: „…kako je došao do prostora radija, kakvo je vlasništvo…“ – kraj citata.

Naravno da nije nikakvo vlasništvo prostora u pitanju. Voleo bih da sam vlasnik prostora u centru grada, ali nisam. Od 1993. godine (sa zadovoljstvom i ponosom ove godine slavimo 25 godina rada, kao najstariji medij u gradu), plaćamo zakup prostora vlasniku, relativno uredno i na vreme. Gradonačelniku je očigledno više odgovaralo da me diskredituje. Možda je efekat ove neistine i ostvaren, ali ozbiljnim ljudima ne priliči da je koriste, naročito što se stvarnopravni status vrlo lako može proveriti.

Treća neistina, citiram ponovo gradonačelnika: „…koliko je para dobio 90-tih i 2000-tih godina…“ – završen citat.

Predlažem gospodinu Cvetanoviću da se obrati svojoj finansijskoj službi i podatke o parama koje je Radio „016“ dobio, javno objavi. Biću mu zahvalan, jer su to bila tako mala sredstva u odnosu na sve ostale medije u gradu, da ih se i ne sećam. Sećam se dobro samo odluke Izvršnog saveta grada iz 1999. godine, po kojoj smo dobili 20.000,00 dinara „za hrabar i požrtvovan rad za vreme bombardovanja Srbije i našeg grade od strane NATO alijanse“. Od svih medija u gradu, jedino mi. Licitirati sa insinuacijama nije primereno ozbiljnim ljudima.

Četvrta neistina, citiram: „…pri tome se neko žali, ko nema ni jednog upošljenika i ni jednu informaciju, a vlasnik je radija…“ – završen citat.

Gradonačelniče Cvetanoviću, postoji u gradu Inspekcija rada, pa ste mogli i njih da pitate, a ne da neodgovorno na sednici Gradskog veće iznosite ovu, kao i sve gore navedene neistine. A što se tiče vaše izjave „da nemamo ni jednu informaciju“, tačno je da je nemamo, kada ste vi u pitanju, kao i svi prethodni predsednici opština i gradonačelnici Leskovca od 1993. do danas. I dok sam ja vlasnik, takvih informacija neće biti na našem radiju. Politike nije bilo i neće je biti, jer je to deo naše uređivačke politike. Ali će zato uvek biti, kao i do sada, informacije iz kulture, obrazovanja, zdravstva, sporta i slično, jer to građani žele da čuju, i slušaju ovih 25 godina, pa smo zahvaljujući njima, godinama najslušaniji radio od svih koji se mogu čuti na teritoriji Jablaničkog okruga i našeg grada (ispitivanja „Strategic Marketinga“ i Fondacije „Slavko Ćuruvija“) i dobitnici mnogih nagrada i priznanja.

Hvala članovima komisije, ali ne i Vama, što su nam za projekat „Treba da znamo“, dodelili ove godine 450.000,00 dinara (2,2% od ukupno odvojenih sredstava za medije u 2018. godini). Kažem, ne i Vama, jer ste i ove godine, kao što ste to uspeli 2016. i 2017. godine, pokušavali da Radiju „016“ ne dodelite ni dinara. Ali je u Komisiji bilo i poštenih i objektivnih članova pored predsednika komisije Srđana Conića, dopisniku RTS-a, koji je uz Vašu saglasnost, član ili predsednik komisija za dodelu sredstava medijima u Leskovcu, već 4 godina za redom, iako je pod njegovim predsednikovanjem Upravni sud poništio rešenja o dodeli sredstava medijima u Leskovcu 2015. i 2016. godine. Ali, to govori o njemu i njegovom moralu i Vama koji ga u tome podržavate.

Gospodine Cvetanoviću, ne trpite neistomišljenike, njih doživljavate kao protivnika koga treba obesmisliti, provući kroz blato, diskreditovati ga i dok postoji i jedan slobodnomisleći pojedinac, on je pretnja Vama i sistemu. Vi očekujete da svi budu pokorni i poslušni, da ništa ne pitaju, da svi misle kao Vi i da ćutke prihvataju šta god im se nudi.

E pa neće moći, bar sa moje strane. Nisam dužan nikome ništa, pa ni Vama. Za sve što sam do sada uradio, sam sam se izborio i zato se osećam slobodno da kažem šta god hoću i kad god hoću. Sa druge strane, što sam stariji, sve više shvatam da nema ništa lakše nego biti iskren i govoriti istinu.

P.S. Gradonačelniče, ukoliko imate argumente da bilo šta od ovoga demantujete, iako nerado, vrata našeg radija su vam otvorena, jer nas na to obavezuje i Zakon o javnom informisanju i medijima”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Jugoslav Tomić, direktor Radija „016“ a koje je upućeno kao rekacija na govor gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića koji smo u celini objavili.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare