TOLERANCIJA I BORBA PROTIV DISKRIMINACIJE U FOKUSU OEBS-A NA KOSOVU

 

PRIŠTINA

Misija OEBS-a na Kosovu započela je danas dvonedeljnu javnu informativnu kampanju, nazvanu „Da ne rastemo s mržnjom“  koja je posvećena sprečavanju  govora mržnje.

 

Kampanja ima za cilj da pojača nivo informisanosti javnosti da govor mržnje nije nešto što je urođeno već se pre svega uči, a da društvo kao celina treba da neguje toleranciju i različitost.

 

„Sloboda izražavanja je vrednost koju svaku društvo treba visoko da vrednuje, i mi smo svedoci njenog značajnog napretka tokom proteklih godina na Kosovu,“ rekao je zamenik direktora odeljenja za ljudska prava i zajednice pri Misiji OEBS-a na Kosovu  Roberto Di Donatantonio.

„Međutim, treba da budemo svesni da se govor mržnje često pomeša sa slobodom izražavanja i to je slučaj takođe ovde na Kosovu. Upravo zbog toga, institucije i civilno društvo treba da budu posebno pažljivi i da na takve stvari adekvatno odgovore, “ dodao je on.

 

Di Donatantonio je upozorio da neuspeh da se odgovori na ovaj problem može da dovede do diskriminacije, tenzija, a u nekim slučajevima čak i do nasilja zato „što je govor mržnje usmeren prema grupama ili pojedincima i zasnovan je na  karakteristikama kao što su rasna, etnička i verska pripadnost.“

 

Kampanja je nastavak regionalne konferencije o govoru mržnje koja je održana 2014. godine, a koja je naglasila potrebu za jačanjem informisanosti o posledicama koje govor mržnje može da izazove, kao i važnost tolerancije.

 

Kampanja obuhvata TV spotove na srpskom i albanskom jeziku.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare