Tiodorović u Vranju: Epidemiološka situacija u Vranju je povoljnija nego što je bila

VRANJE

“Epidemiološka situacija u Vranju je povoljnija nego što je bila. Iz nepovoljne možemo reći da je Vranje prešlo u jednu bolju situaciju iako se ona zove nesigurnom i pod kontrolom je, jer virus je tu”, rekao je u sredu, u ovom gradu epidemiolog profesor dr Branislav Tiodorović.

Nakon što je obišao Bujanovac i Preševo, dr Tiodorović se u Vranju sastao sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem i zdravstvenim radnicima sa područja grada.

On je istakao da građani moraju biti svesni da nije prošla opasnost od zaražavanja i širenja infekcije i da se stanovništvo mora ponašati prema onim upustvima koja su još ranije data.

“Zdravstveni sistem u Vranju je uspeo da izdrži vrlo veliki pritisak. U tom smislu se može čestitati, kako su uspeli da funkcionišu u najtežim okolnostima u kojima su skoro bili potpuno puni i uspeli da to uspešno prevaziđu”, kazao je dr Tiodorović.

Govorio je i o epidemiološkoj situaciji u opštinama Bujanovac i Preševo koja je ozbiljna i zamerio što se deo stanovništva leči kod kuće, što nije dobro.

“Znamo za iskustvo iz Novog Pazara i koje su posledice, da se oboleli pacijenti ne javljaju na vreme sa takvom slikom. Čekaju da obole i sa teškom slikom se javljaju u bolnice. Vranjski sistem je to prihvatao. Nažalost takvi pacijenti završavaju sa teškim komplikacijama i onda ih iz Vranja upućujemo u Klinički centar Niš. Ono što je najgore takvi slučajevi završavaju i sa preminulima”, kaže profesor Tiodorović.

Dodao je da je razgovarao sa Opštinskim štabom za vanredne situacije u tim opštinama i apelovao da pacijenti moraju da paze na svoje i opšte zdravstveno stanje svojih ukućana i kontakata i da moraju na vreme da se javljaju da bi bili zbrinuti u našem zdravstvenom sistemu.

Naglasio je da je danas doneta odluka o zatvaranju pijaca u Bujanovcu i Preševu, jer se nisu poštovale propisane mere. Građanima je poručio da se pridržavaju svih propisanih preventivnih epidemioloških mera, kao i da ne strahuju jer će dobiti adekvatnu zdravstvenu uslugu ukoliko je to potrebno.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da je epidemiološka situacija  u Vranju znatno povoljnija u odnosu na poslednji dolazak profesora Tiodorovića.

“Ali to nam ne daje za pravo da se opustimo već moramo i dalje biti oprezni s obzirom da smo imali iskustva iz prethodnog perioda kada smo imali znatno povećanje broja zaraženih. Tako da ćemo u narednom periodu voditi računa. Mi smo kao grad centar regiona gde se svi leče iz celog okruga tako da će sistem kovid bolnica ostati”, rekao je Milenković.

On je istakao da kovid ambulanta u Vranju trpi manji pritisak, a samim tim ima znatno veći broj slobodnih kapaciteta u kovid bolnicama.

Gradonačelnik je pozvao Vranjance da poštuju sve mere zaštite, da se pridržavaju epidemioloških mera, da nose maske i drže fizičku distancu, jer je, kako je rekao, “to ključ da izađemo iz ove pošasti epidemije, na najbezboljniji način”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare