Tiodorović: Situacija na jugu Srbije nesigurna sa tendencijom da pređe u nepovoljnu

Nis, 10. aprila 2020 - Epidemiolog Branislav Tiodorovic rekao je danas u Nisu da nam je sad potrebna gvozdena disciplina. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

NIŠ

Epidemiološka situacija na jugu Srbije može da se oceni kao nesigurna ali sa tendencijom da pređe u nepovoljnu, ocena je epidemiologa dr Branislava Tiodorovića. Izrazito povećanje beleži severni deo Srbije, ali i zapadni, kao što su Šabac, Valjevo, Čačak. U tim gradovima se epidemija kreće sa tendencijom značajnijeg porasta, ali i dalje je najveći broj pozitivnih u Beogradu, odnosno 60 do 70 posto od ukupnog broja u Srbiji, kazao je Tiodorović tokom obilaska Hale Čair koja se priprema za novu-staru kovid bolnicu.

„Ja se zalažem da se epidemiološka situacija sagledava prema lokalnoj sredini, ne samo prema apsolutnim brojkama, nego i ponašanju stanovnišva, ali i radu lokalne samouprave i po tome na koji način se mere kontolišu. Ako nema kontrole mera nema ni nnjihovog sprovođenja. Promenama koje će sada uslediti u dopuni Zakona o zaštiti stanovništva imaćemo situaciju da ćemo više moći da kontrolišemo sprovođenje mera.To nisu velike promene, a niko od nas u Kriznom štabu ne zagovara, bar ja tako mislim, da se uvede policijski čas dokle god može da se kontroliše situacija“, kazao je Tiodorović.

                            On je dodao da škole i vrtići funkcionišu i tako je i u ostalim delovima Evrope u zemljama kao što su Francuska ili Nemačka, a i kod njih i kod nas se potvrđuje da su škole najsigurnije. Ako se dobro sprovodi model kontrole sve može da funkcioniše.

                          „Moramo biti svesni da se situacija i ovde, gde je povoljnija, može promeniti za samo nekoliko dana. Veliki su rizici ovo što se dešava sa krajnjim jugom Srbije, gde stanovništvo prelazi granicu Makedonije da bi se tamo snabdeli jeftinijim benzinom i drugim potrebštinama, a to se dešava i u Mačvi i Podrinju u odnosu na Republiku Srpsku“, upozorio je Tiodorović.

                         Ukoliko se u nekoj lokalnoj sredini mere ne sprovode, bez obzira da li se radi o kafićima, restoranima ili splavovima,  onda morate da se uvedu i strožije mere, sve do toga da se obezbedi  da nema kontakata.

                       „Moraćemo da učinimo sve da bi smanjili mogućnost širenja infekcije“, dodaje.

                       Tiodorović kaže da stanovništvo mora da dobija blagovremene i istinite informacije, a to znači  i da zna koliko u njegovom gradu ima obolelih. To nije problem obezbediti, a sada je još važnije objavljivati te informacije da bi građani kako se razvija situacija.

                      ‘’To ne znači da mediji izveštavanjem o tome stvaraju paniku kod naroda i nepotreban strah. Panika je ono što nam je sada najmanje potrebno. Moramo da ostanemo koncentrisani, oprezni, solidarni i spremni da  sprovodimo sve mere kako bi smo se zaštitili’’- naglasio je Tiodorović.

                       On dodaje da je situacija sa brojem obolelih u Juri bolja nego što je bila.

                      „Zaposlenih u Juri nema na spisku novozaraženih u poslednja dva dana. Problem je sada ukoliko je neko iz porodice obolelog iz Jure zaražen i radi u drugoj organizaciji i ima tendenciju daljeg prenošenja virusa. To moramo da zaustavimo, a naši lekari čine sve da pronađu te kontakte“, kaže Tiodorović i dodao da  ima zaraženih i u Leoniju i u drugim organizacijama, ali da su oni još uvek pod kontrolom.

                       Tiodorović kaže da je najvažnije kontrolisati situaciju iz dana u dan pa ii z sata u sat.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare