Tim”Evropa Srbija” radi na povezivanju mladih

NIŠ

 

Dolazak Šefa Delegacije Evropske unije u Niš bila je prilika za sastanak Tima Evropa Srbija i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta, kao i medijsku prezentaciju njihovog rada.

Tim Evropa Srbija je mreža nacionalnih eksperata koji su specijalizovani za teme u vezi sa Evropskom unijom i različitim politikama Evropske unije. Mreža je osnovana u maju 2013. godine, na osnovu dogovora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i organizacija civilnog društva. Danas ima 26 članova iz cele Srbije i bave se različitim oblastima u procesu pridruživanja. Glavni cilj mreže je da informiše mlade,, ali i sve ostale građane o temama u vezi Evropske unije i da pomognu Srbiji u otvaranju poglavlja.

nis-evropa-srbija nis-evropa-srbija-1

„ Ko će bolje nego omladina da promoviše evropske vrednosti , to su tolerancija, solidarnos,povezivanje. Upravo povezivanje mladih u zemljama Evropske unije će značiti za našu zemlju , u pravcu toga da ćemo razmeniti iskustva i da će naši mladi moći da koriste iskustva drugih zemalj“, rekao je Marjan Cvetković iz Niša, član Tima.

U oblasti ženskih prava i socijalne politike urađeno je puno ali ima mesta za napredovanje, rekla je Biljana Stepanov koja se u Timu bavi ovom oblašću. Ona je dodala da nije zadovoljna činjenicom što mnogi amandmani koji se tiču nasilja u porodici nisu ugrađeni u Krivičn zakon. Srbija ima zakon o rodnoj ravnopravnosti koji mora da se menja. Ova materija treba da se nađe u skupštinskoj proceduri do kraja godine.

nis-evropa-srbija-2

 

„  Članovi tima Evropa bili su pozivani da učestvuju kao predavači od strane škola, nevladinih organizacija, udruženja, drugih projekata ili poslovnih asocijacija. Najčešće aktivnosti na koje su pozivane u poslednjih godinu ipo dana su one u kojima su uključeni mladi . To su škole, i najčeći zahtev je objašnjavanje i približavanje programa evropskoj uniji“, kazala je Marina Rakić koja od samog početka koordinira rad Tima Evropa Srbija.  da u Srbiju donesu duh volonterizma koji je prisutan svuda u svetu.

Jedan od ciljeva, kako je rečeno danas, je da u Srbiju donesu duh volonterizma koji je prisutan svuda u svetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare