Teodosije: Kosovo i Metohiju možemo sačuvati samo prisustvom ljudi

LESKOVAC

 

Episkop Raško –prizrenski Teodosije rekao je za JUGpress  da se kosovsko-metohijska zemlja može sačuvati prisustvom Srba na njoj ali da on je može da kaže sunarodnicima uvek I da ostanu na Kosovu I Metohiji ” tamo gde je život nemoguć”.

 

“Ja ne mogu u ovom trenutku mojim sunarodnicima ni da kažem uvek ostanite tamo gde je prosto nemoguće za život i opstanak, nekome da kažem vratite se tamo gde nema danas naših sunarodnika, da bi se oni vratili sa decom. Jer, prvo ja ne mogu da im obezbedim elementarnu bezbednost i slobodu. A onda,  kako mogu nekome da kažem da čini nešto ako sam ne  oseća u dubini svoga bića da tako treba da učini. Znači, sve je na našoj slobodi”, rekao je Teodosije .

 

 

“Ja kao Episkop Raško-prizrenski stalno poručujem mojim sunarodnicima da mi moramo da sačuvamo kosovsko-metohijsku zemlju”, dodao je on.

“ Možemo je sačuvati svojim prisustvom. Ako sačuvamo prvo zemlju koju smo nasledili od svojih predaka,a ko sačuvamo svetinje koje su nam oni podigli, svakako da brinemo i o grobljima, o našim precima koji su tu sahranjeni, a isto tako potrebno je da brinemo o deci, o budućnosti”, rekao je Teodosije I dodao da je je “sve to mnogo  važno danas za nas Srbe koji živimo na Kosovu i Metohiji, a i za one koji su nekada živeli, a sada su iz izvesnih razloga napustili te prostore”.

“ Moramo da učinimo što je do nas, a ono što mi ne možemo da se nadamo i da verujemo da će nam u tome Bog pomoći. Ja nisam rođen na Kosovu i Metohiji, ali sam došao da budem monah u manastiru Dečani, posle sam završio fakultet, a onda preko Crne Reke, Prizrena, došao sam u Dečane kao iguman i moram da kažem da sam celim svojim bićem osetio da je tu naša kolevka, da tu pripadamo. To je sveta zemlja, natopljena krvlju i suzama, prepuna kostiju naših predaka i kao takvu moramo i da je posmatramo”, smatra Teodosije .

Teodosije 4 Teodosije 3

 

Na pitanje novinara JUGpressa kako komentariše informacije da neki Srbi raksopavaju groblja svojih predaka I njihove ostatke prenose u Srbiju Teodosije je rekoa da “ ne može  da ulazi u pojedinačne slučajeve” I da je “ svako vlasnik nad sobom i svako može po slobodi koju je prvo Bog dao čoveku, a onda uživamo i neku građansku slobodu,  da odlučujemo o sebi ono što je privatno, što je naše”.

“Ja ne mogu u ovom trenutku mojim sunarodnicima ni da kažem uvek ostanite tamo gde je prosto nemoguće za život i opstanak, nekome da kažem vratite se tamo gde nema danas naših sunarodnika, da bi se oni vratili sa decom jer prvo ja ne mogu da im obezbedim elementarnu bezbednost i slobodu, a onda kako mogu nekome da kažem da čini nešto ako sam en oseća u dubini svoga bića da tako treba da učini. Znači, sve je na našoj slobodi”, poručio je Teodosije.

Teodosije2 Teodosije 1

Svima koji su sakupili snage i hrabrosti da se u ovo teško vreme vrate, a vidimo u Metohiji da su se ljudi vratili, pojedinačno doduše, ali imamo već sela koja su zaživela i domaćinstva, ja sam rekao da će imati nas uvek sa sobom da je crkva uvek uz svoj narod i da ćemo deliti sve ono što imamo”, rekao je Teodosije.

“Nadamo se dobro, nećemo valjda biti u prilici da delimo samo zlo”, dodao je on.

“To je moja poruka da pred očima uvek imamo naše sveto Kosovo i Metohiju i da ne mislimo da se s nama sve završava. Ja sam uveren da će posle nas doći i bolji i dostojniji i da će moći da postignu neke ciljeve koje smo mi, možda, izgubili u naše vreme, ali treba i mi da sačuvamo prostor i za neko buduće pokolenje”, poručio je Teodosije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare