Telegram koji je promenio svet stigao je iz Beča u Niš

   NIŠ

                             “Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu od 23.jula 1914. koju je predao Austrougarski poslanik u Beogradu. Zato carsko-kraljevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Austroguraska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom”, sadržaj je telegrama koji je promenio svet i koji je  iz Beča u Niš stigao 28. jula 1914.godine. O važnosti telegrama koji je označio početak Prvog svetskog ili, kako se često naziva, Velikog rata, i koji je svetu doneo do tada nezapamćen broj žrtava, govori i podatak da je telegram pod zaštitom UNESKO-a kao nematerijalno blago.

Original telegrama se čuva u Arhivu Srbije u posebnim uslovima, na posebnoj temperaturi, ne izlaže se dnevnom svetlu i dostupan je javnosti samo u posebnim prilikama, kaže Boban Janković, istoričar u niškom Arhivu.

                            Telegram je primio Nikola Pašić, predsednik Vlade Kraljevine Srbije koja je u to vreme boravila u Nišu, ratnoj prestonici Srbije. Depeša iz Beča je stigla između 12 i 13 sati dok je Pašić ručao u niškoj kafani Evropa.

                       Tvrdi se da je Pašić tada ustao sa stola i rekao: „Austrougarska nam je objavila rat. To je njen kraj. Bog će nam dati pobedu“. Godine koje su usledile pokazaće da se Pašićeva izjava obistinila.

                        Predsednik Vlade Kraljevine Srbije je telegram kojim je Srbiji objavljen rad pročitao sa balkona Banovene gde se nalazio njegov kabinet.

                        Telegram koji je stigao iz Beča ispisan na francuskom jeziku bukvalno je promenio svet, a dan kada je stigao u Niš predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Srbije. Nakon njegovog dolaska prestala je da postoji Kraljevina Srbija i stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenca.

                     Objavom rata došao je period stradanja i patnje. Srbija je izgubila gotovo četvrtinu stanovništva u ratu, srpska vojska je pretrpela velike gubitke kako u borbi tako i od zaraznih bolesti, pegavog tifusa, dizenterije. Za Prvi svetski rat koji je u istoriji poznat i kao Veliki rat, vezane se bitke na Ceru, na Kolubari i neponovljiva epopeja povlačenja srpske vojske preko Albanije.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x