Talibani u Avganistanu zabranili studiranje devojkama

KABUL

Talibanske vlasti zabranile su danas devojkama studiranje na univrzitetima u Avganistanu na neodređeno vreme, objavilo je ministarstvo za visoko obrazovanje u pismu upućenom svim javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u zemlji, javlja AFP.

“Svi ste ovim obavešteni da sprovedete naredbu o prekidu obrazovanja za žene do nove odredbe”, navedeno je u pismu koje je objavio avganistanski ministar za visoko obrazovanje Neda Mohammad Nadim.

Vest je potvrdio i portparol tog ministarstva Ziaulah Hašimi, navodi AFP.

Zabrana visokog obrazovanja devojkama usledila je manje od tri meseca nakon što hiljade žena i devojaka polagale prijemne ispite za univerzitete širom zemlje.

Devojčicama u toj zemlji već je uskraćen pristup srednjim školama.

Reagujući na zabranu, Međunarodni komitet spasa ocenio je zatvaranje univerziteta za žene i devojke kao “jeziv korak unazad za Avganistan”.

“Ne postoje dva načina: ženama mora biti dozvoljeno da rade i slobodno se kreću, a devojčicama da nastave da idu u školu”, poručio je Međunarodni komitet spasa.

Talibani su se vratli na vlast u avustu 2021. godine i obećali da će biti fleksibilniji, ali se i dalje uglavnom pridržavaju ultrarigoroznom tumačenju islama kao i u vrme njihove vlasti i periodu od 1996. do 2001. godine.

Tokom 20 godina između dve vladavine Talibana, devojčicama je bilo dozvoljeno da idu u školu, a ženama je bilo omogućeno da traže zaposlenje u svim sektorima, iako je zemlja ostala socijalno konzervativna.

Britanski Gardijan podseća na poruku Saveta bezbednosti UN iz septembra da “međunarodna zajednica nije i neće zaboraviti avganistanske žene i devojke”.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare