Talentovana vlasotinačka devojčica Ksenija Jović priredila svoju prvu samostalnu izložbu

VLASOTINCE
Ovogodišnja druga polovina avgusta bila je srećna i berićetna za Kseniju Jović, od ove školske godine učenicu sedmog razreda osnovne škole ,,Siniša Janić”u Vlasotincu. Mlada i lepa, duge crne kose sa nemirnim očima i osmehom koji pleni, ova devojčica je uspela da skrene pažnju mnogobrojnim poklonicima likovne kulture. U okviru turističke manifestacije ,,Dani gljiva Vlasotince 2022” imala je svoju prvu samostalnu izložbu slika na temu gljiva i prirode, a u danu Velike Gospojine u Konopnici svojim likovnim radom zavredela je najviše priznanje na manifestaciji ,,Miholjski susreti sela”.
Nije nam bilo, baš, lako da je pronađemo, jer gotovo da nije imala slobodnog vremena. A razlog prosto za neverovanje. I dok se najveći broj mladih provodi i sedi po kafićima i restoranima, Ksenija je ceo letnji školski raspust provela radeći puno radno vreme u porodičnoj firmi AB Kop.

 • U našoj porodičnoj firme đački raspust provela sam sve vreme radeći na određenim poslovima administrativne prirode. Nije mi bili uopšte teško da se od ranih jutarnjih sati pojavim na radnom mestu u firmi, a da potom ostanem do kraja radnog vremena. Ako je bilo potrebe ostajala bih i duže. Vrlo brzo sam se uklopila u posao i na usluzi sam bila svima koji rade u našoj porodičnoj firmi. Mislim da sam napravila pravi potez što sam se prihvatila posla i iskustvo koje sam stekla i koje ću tek sticati u narednom periodu biće mi i od velike koristi – rekla nam je na početku razgovora Ksenije Jović.
  JUGpress: Šta je bilo odlučujuće da se prihvatiš učešća u radu vlasotinačkog gljivarskog društva ,,Rujnice” ?
  Ksenija Jović: – Ja sam, kao i moja porodica, veliki ljubitelj prirode, jer priroda i njene lepote me prosto fasciniraju. Mnogo toga lepog nudi nam priroda, to je pravi božji dar i jedna velika prirodna blagost koja me prosto opčinjuje. I zato čim imam slobodnog vremena, eto me u prirodi sa svojim društvom. To je bio glavni razlog što sam postala član gljivarskog društva ,,Rujnice”, koje deluje kao jedna velika i složna porodica.
  JUGpress: U okviru manifestacije ,,Dani gljiva Vlasotince 2022” imala si prvu samostalnu izložbu, koja je pred likovnom publikom izazvala puno pozitivne kritike ?
  Ksenija Jović: – Presrećna sam sa svojom porodicom što mi se ukazala prilika da na tako prestižnoj turističko-kulturnoj manifestaciji našeg grada imam prvu samostalnu izložbu.
  JUGpress: Šta te je motivisalo da počnete da se bavite crtanjem i kada se ta ljubav prema slikarstvu javila u tebi ?
  Ksenija Jović: – To je trenutna inspiracija koja se u meni javlja da crtam ono što tog trenutka osećam i želim da naslikam. To su crteži najvećim delom na temu prirode, a njih je 22 bilo na ovoj mojoj debitanskoj izložbi.

 • JUGpress: Koliko s i godina imala kada si uradili prvi crtež ?
  Ksenija Jović: – Tek sam bila napunila šest godina kada sam uradila svoj prvi crtež i do današnjih dana ja sam svim svojim bićem u slikanju prirode i svega onoga što tamo postoji.
  JUGpress: Pored slikarstva, šta te još zanima ?
  Ksenija Jović: – To su aktivnosti u našem gljivarskom udruženju, gde je nas četrdesetak mladih, a predsednica društva Sunčica Jović očinski brine o nama i na pravi način nas upućuje u sve tajne koje postoje kod pečuraka.
  JUGpress: Ko ti sve daje podršku u tvojim aktivnostima ?
  Ksennija Jović: – To su pre svega moji roditelji, a i baba Vesna, a naročito deda Jovan, koji je sa šeširom na glavi na mojoj prvoj samostalnoj izložbi likovao od sreće što sam, ja, njegova unuka tog dana bila u centru pažnje mnogobrojnih poklonika slikarstva.
  JUGpress: Bila si i na ,,Miholjskim susretima sela” u Konopnici gde su , takođe, zavredeli značajno priznanje za svoj crtež ?
  Ksenija Jović: – Da, tako je. Veoma sam ponosna na ovu nagradu, jer sam je dobila u konkurenciji velikog broja dece, među kojima je bilo i izuzetno nadarenih za slikarstvo.
  JUGpress: Koja je tvoja poruka vršnjacima ?
  Ksenija Jović: – Da kući slušaju svoje roditelje, a u školi svoje nastavnike. I da se bave nekim aktivnostima koje produbljuju kod njih želju za nečim lepim i stvaralačkim – poruka je svestrane mlade slikarke Ksenije Jović, učenice sedmog razreda OŠ ,,Siniša Janić” u Vlasotincu.

Planovi za budućnost
STUDIRAĆE MEDICINU
I ako je od ove godine tek pošla u sedmi razred OŠ ,,Siniša Janić” Ksenija već sada je donela odluku o svom budućem školovanju.

 • Posle završene osnovne škole, biću gimnazijalka, a potom uslediće studije na Medicinskom fakultetu, jer bez fakultetske diplome, u današnje vreme, teško se dolazi do nekog ozbiljnijeg posla. Inače, posao lekara je human, a ja sam voljna da pomažem onima kojima je medicinska pomoć potrebna – jasna je, Ksenija, u odluci o svom daljem školovanju.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare