Tači: Nema razmene teritorija al Preševska dolina može da se pripoji

PRIŠTINA

(Agencije)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da na Samitu u Berlinu, na koji putuje na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, Kosovo neće dozvoliti razmenu teritorija, ali da je istovremeno pravo Albanaca iz Preševske doline da se prisajedine Kosovu, javljaju mediji.

Tači je na konferenciji za novinare na aerodromu “Adem Jašari” u Prištini, pre leta za Berlin, rekao da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza i da bi, ukoliko na samitu Merkel i Makron ne daju jasan stav za liberalizaciju viza, to bila velika nepravda za Kosovo.

Tači je rekao da očekuje da Makron i Merkel od Srbije zatraže priznanje Kosova, a dodao je da je Kosovo spremno da nastavi razgovore i da će od domaćina skupa tražiti da osude srpski genocid na Kosovu.

“Očekujem da organizatori skupa osude genocid Srbije prema Kosovu. Zna se da svakog dana učestvujemo u podsećanjima na mestima gde je država Srbija počinila genocid na Kosovu. Bićemo nasuprot genocidne Srbije. Sa druge strane nastavićemo da ponavljamo naše opredeljenje za reforme u svim aspektima. Pokazaćemo naše opredeljenje da želimo brže da idemo ka evropskoj budućnosti učlanjenja u NATO”, rekao je Tači.

Tači je ocenio da postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma “otvara perspektivu dobrosusedskih odnosa i međusobnog priznanja”, ali je dodao da je protiv dijaloga uz uslovljavanje Srbije.

U Berlinu neće biti pregovora, rekao je Tači i ponovio ideju da Preševska dolina treba da se prisajedini Kosovu, ne dozvoljavajući nikakvu razmenu teritorija ili druge opcije.

Pored Tačija na samitu u Berlinu u ponedeljak 29. aprila učestvuje i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare