Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena

NIŠ

„Karavan za klimu“ je projekat koji će putovati kroz Srbiju tokom 2018. godine, a započeće svoje putovanje sutra 30. marta u Nišu, u okviru festivala nauke „Nauk nije bauk“ na  Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu.  Biće  predsavljena  praktična rešenja koja već postoje u borbi protiv globalnog zagrevanja. ke najavio je da će se Francuska oštro zalagati za primenu Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. U tom cilju, Projekat „Karavan za klimu“ sastoji se od nekoliko aktivnosti koje su namenjene širokoj publici svih uzrasta:

Putem izložbe „Život smeća“, Francuski institut vas poziva da kroz umetničke fotografije i pedagoški pristup, otkrijete kako smeće koje proizvode ljudi svojim aktivnostima deluje na životnu sredinu, u Srbiji i u Francuskoj. Fotografije, skulpture u pokretu, naučne radionice, društvena igra velikog formata …Cilj izložbe je da bude inovativna, interaktivna i dostupna svima, bez obzira na godine.

Projekcija dokumentarnog filma „Povrtnjak mog dede“, reditelja Martina Espozita, u subotu 31. marta u 16. 00 (dužina trajanja 75 minuta): Martin je došao kod svog dede da pronađe svoje korene, da mu pomogne i da podeli sa njim dragocene trenutke. Mudri starac će mu preneti svoje umeće i tajne gajenja povrtnjaka koji je njegova žena održavala sve do smrti. Kao pripadnik „fast-food“ generacije, Martin će polako početi da shvata pravu vrednost ovog dragocenog nasleđa.

Francuski institut organizuje takođe i naučnu debatu „Arhitektura i urbanizam, rešenje u borbi protiv klimatskih promena?“. Gradnja održive kuće koja troši malo energije, poboljšanje energetske efikasnosti postojećih zgrada, ponovno razmatranje urbanističkih planova i uređenja u cilju osmišljavanja pametnijih prostora koji troše manje energije, predstavljaju prve korake vezane za smanjenje emisije ugljen dioksida. Govoriće o ovoj temi sa stručnjacima iz Srbije i Francuske: Miomir Vasov, docent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Njegova specijalnost su pametne zgrade i zelena arhitektura.

Anais Budar, menadžer marketinga i komunikacije u firmi PopUp House koja je osnovana 2014. Pop up house je arhitektonski biro za istraživanje i inovacije u oblasti građevine. Njihova ambicija je da grade objekte sa velikom termičkom efikasnošću na brz i jednostavan način.

Marija Stamenković, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, govoriće o ulozi zelenih krovova u ublažavanju efekata klimatskih promena i predstaviće značaj primene regenerativnog dizajna u projektovanju i izgradnji objekata.

 Organizator je Francuski institut u Nišu  a saradnik na projektu je  grupa SUEZ .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare