Svetski dan zdravlja 7. april

LESKOVAC

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je 7. april u Kalendar zdravlja i posvećuje ga zdravlju naše planete. Ove godine posvećen je očuvanju zdrave životne sredine i obeležava se pod sloganom „Naša planeta, naše zdravlje”. Vazduh, voda i hrana neophodni su za opstanak svih živih bića, a dobro zdravlje neraskidivo je povezano sa zdravom životnom sredinom. Vanja Ilić, načelnica Centra promocije zdravlja Zavoda za javno zdravlje Leskovac kaže da ovogodišnja kampanja se obeležava sa ciljem podizanja svesti o uticaju zagađenja vazduha, vode i hrane na zdravlje i mogućim posledicama, kao i u cilju podsticanja na aktivnosti i mere koje treba preduzeti kako bi se očuvala životna sredina, a time i zdravlje ljudi.

„Analize i planiranja su jedan od ključnh faktora rizika za svaku vrstu bolesti. Konzumiranje cigareta pored poražavajućeg uticaja na organizam imaju i štetan uticaj na životnu sredinu. Dnevno se popuši oko 2,5 miliona paklica cigareta i tako se oslobodi 50 miliona opušaka. Jedan opušak je dovoljan da zagadi deset litara vode. Dalje, od ukupne količine vode na našoj planeti, samo 2,5% je ona koja je upotrebljiva za piće. Moramo da razmišljamo o sprečavanju zagađenja, da se okrenemo što manjem korišćenju automobila, da koristimo javni prevoz, bicikle i šetnju, izbegavanje industrijski proizvedene hrane, nekorišćenje plastičnih kesa i plastične ambalaže i štedimo obnovljivih izvora energije…“

Ivana Mitić, specijalista higijene, iznela je podatke da je kao centralno mesto tretmana Zavod za javno zdravlje Leskovac je u toku 2021. godine prikupio i podvrgao tretmanu 25 tona infektivnog medicinskog otpada (IMO) iz preko 30 zdravstvenih ustanova sa teritorije Jablaničkog okruga.

„Iz godine u godinu javlja se trend povećanja količine tretiranog otpada što ukazuje na podizanje svesti zdravstvenih radnika o pravilnom upravljanju opasnim IMO. Posebno se kroz edukativni rad ističe značaj reciklaže u hijerarhijskoj lestvici upravljanja otpadom i pravilnom razvrstavanju otpada na mestu nastanka što zauzima i posebno mesto u ovogodišnjoj kampanji. Što se tiče vode, nju proveravamo iz 9 javnih vodovoda i njome možemo biti zadovoljni s obzirom da je fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost vode ispod 0,5. U selima je ta situacija malo drugačija i iznosi 25% što predstavlja rizik po zdravlje stanovništva. Prethodne godine kontrolisana je bezbednost 1.553 namirnice iz proizvodnje, i ustanovljeno je da su sve ispravne.“

U svom obraćanju Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca, rekla je da obeležavanje datuma koji su posvećeni zdravlju je jedan od načina da se ljudima ukaže na prevenciju i značaj vođenja računa o sveukupnom zdravstvenom stanju.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Goca
Goca
2 godine pre

Pothitno zaustaviti geoinzenjerske akcije u celom svetu, ako ne drugacije, onda bar za probu, pa da vidimo kako ce se priroda obnoviti narednih godina.