Svetski dan srca u Lebanu

LEBANE

Ove godine, pod sloganom „Budi heroj svoga srca“, obeležava se Svetski dan srca. Cilj je ukazivanje na problem kardiovaskularnih bolesti i sprečavanje njihovog nastanka promenom načina života. Crveni krst Lebane i patronažna služba Doma zdravlja Lebane su tim povodom organizovali uličnu akciju provere krvnog pritiska i nivo šećera u krvi i ukazivali sugrađanima na ovaj problem. Veliki broj naših građana se odazvao akciji i pokazao veliko interosovanje za edukativni materijal koji im je podelio Crveni krst.

Glavni cilj ovogodišnje kampanje je promocija svih oblika fizičke aktivnosti. Fizička neaktivnost je četvrti vodeći uzrok umiranja u svetu. Prema istraživanjima, 44% odraslih stanovnika Srbije je fizički neaktivno. Smatra se da je osoba nedovoljno fizički aktivna kada manje od pet puta nedeljno primenjuje tridesetominutnu fizičku aktivnost umerenog inteziteta. Male promene u životnom stilu, koje se odnose na prestanak pušenja, redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, mogu da pomognu u prevenciji kardio-vaskularnih bolesti. Sa druge strane, starije osobe, osobe muškog pola i osobe sa pozitivnom porodičnom istorijom trebalo bi da dodatno vode računa o svom kardiovaskularnom zdravlju.

Zbog kardiovaskularne bolesti godišnje umire više od 52.000 stanovnika Srbije, štoje otprilike grad veličine Leskovca ili Vranja. Najniže stope obolevanja i umiranja registovane su u regionu Vojvodine, a najviše stope u regionu južne i istočne Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare