Svetski dan prevencije HIV-a

LESKOVAC

Ispred Leskovačkog kulturnog centra u organizaciji Zavoda za javno zdravlje obeležen je Svetski dan prevencije HIV-a. Ovogodišnja akcija održana je pod sloganom  „Društvo doprinosi napretku”, a građanima je deljen promo materijal i omogućeno testiranje brzim testovima na HIV i hepatite dobijenim povodom VII Evropske nedelje testiranja. Zorana Kulić, epidemiolog, ističe više ciljeva ove nacionalne kampanje.

„Upozoravamo na značaj testiranja na HIV, povećanje broja osoba dijagnostikovanih u ranom stadijumu HIV infekcije, pre svega osoba sa nekim rizikom i podizanje znanja građanstva u cilju smanjenja još uvek prisutne neosnovane stigme i diskriminacije prema inficiranima.“

Od pojave ove bolesti do danas je 75 milionaljudi inficirano HIV-om, a umrlo je 32 miliona. U svetu je, po procenama, krajem 2018. godine skoro 38 miliona ljudim od čega 20,6 miliona u regionu istočne i južne Afrike. Procene ukazuju da je broj inficiranih samnjen za 40% u odnosu na 1997. godinu, a smrtnost u odnosu na 2004. je smanjena za 55%. Međutim, u poslednjih oer godina ne registruje se smanjenje novih HIV infekcija među odraslima, a u nekim regionima je primećeno da taj broj raste. Procene ukazuju i na to da svaka peta osoba ne zna svoj status.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od početka epidemije, 1985. godina, u Srbiji je do sada registrovano 4027 osoba inficiranih virusom HIV-a, od kojih je obolelo 2022, a umrlo 1150, dok je 121 osoba inficirana virusom umrla od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV-om.

Na području Jablaničkog okruga u ovom periodu prijavljene su 42 inficirane osobe, od kojih je devet umrlo. Najveći broj inficiranih je u Leskovcu (31), kao i umrlih (7). Većina su muškarci (37).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare