”Sveti Sava, sa aspekta Crkve i istoričara” u školi “Vožd Karadjordje”

LESKOVAC

U Svetosavskoj nedelji, ovogodišnji domaćin, Osnovna škola ”Vožd Karadjordje”, već je realizovala niz aktivnosti, a danas je prvi put održana i tribina ”Sveti Sava, sa aspekta Crkve i istoričara”.Sala za naučne skupove leskovačkog Muzeja bila je tesna da primi sve one koji su želeli da prisustvuju ovom zanimljivom predavanju.

Ideja organizatora bila je da se, sa stanovništa društvenih nauka sa jedne i Crkve, sa druge strane, da jedan sveukupan pogled na ličnost i delo Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Save:

” Interesovanje za učešće pokazali su mnogi, pa će danas govoriti i profesori bogoslovije, sveštenici, istoričari, profesori, književnici. Sve je zamišljeno kao niz priča o Svetom Savi, njegovom svetovnom i duhovnom životu, poimanja lika i dela ovog velikog sveca i osvrt na njega sa pozicije Crkve i istorije. Medju prisutnima je mnogo učesnika, ali je dosta i gradjana koji su došli da samo čuju predavanje, nešto nauče ili nešto pitaju, kaže profesor istorije u OŠ ”Vožd Karadjordje”, Boban Tasić.

Jedan od predavača bio je i jerej Ljubiša Kostić, profesor na Prizrenskoj bogoslovskoj školi u Nišu, a zanimljivo je da su interesovanje za tribinu umnogome pokazali mladi, pre svega učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada. Iako naizgled obradjuje opštepoznatu temu, za organizaciju tribine trebalo je par meseci, kaže profesor Tasić:

”  Ideja se rodila u novembru, a potom smo počeli da kontaktiramo potencijalne učesnike. Vrlo brzo smo počeli da se okupljamo oko Svetog Save, on nas je ujedinio i organizcija je lagano tekla. Da smo napravili pravi potez, dokazuje i prepuna sala ljudi, kojima je ova tema bila zanimljiva, pre svega zbog sagledavanja života i dela Svetog Save iz različitih prizmi.

Tribinu je himnom Svetom Savi, započeo hor Osnovne škole ”Vožd Karadjordje”, ovogodišnjeg domaćina Svetosavskih svečanosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare