Švedski filmovi pod zvezdama

NIŠ

Projekat „Letnji bioskop za sve“ nastavlja se u Nišu.

Od 30. avgusta do 2. septembra biće prikazan ciklus „Švedski filmovi pod zvezdama“ u bašti Oficirskog doma. Kritici javnosti biće izložena savremena filmska dela švedske kinematogrfaije.

Prvog dana, 30.vagusta od 19,30 sati biće prikazan film „Mlada Astrid“.

Film prati mlade godine švedske spisateljice Astrid Lindgren, treće najprevođenije svetske dečije spisateljice koja je napisala više od 100 knjiga, uključujući ‘Pipi Duga Čarapa’.  Dan kasnije u isto vreme na programu je film „Stokholmske priče“.

               „Stokholmske priče“ je drama koja prati živote petoro ljudi čiji se životni putevi ukrštaju tokom pet kišnih dana u novembru. Mladi pisac Juan živi u senci svog poznatog oca, takođe pisca, i opsednut je svojom teorijom o urbanoj, gradskoj svetlosti i tami. Dobrostojeći Daglas se tajno zaljubljuje u Anu, trenutno bez stana, koju je ostavio dečko, inače ministar finansija. Reklamnom geniju Džesiki je odbijen zahtev za usvajanje deteta zato što nema dovoljno prijatelja. U tom stanju piše pismo iz očajanja, nedefinisane ljubavne sadržine, prezauzetom Tomasu perfekcionisti, inače pomoćniku ministra. Koliko nam je svetla potrebno da bismo videli jedni druge? Koliko mraka da bismo se usudili na susret?

               U 19,30 sati 1.septembra na repertoaru je film „Mlada Sofi Bel“.

                 Film govori o životu dve najbolje prijateljice Sofi i Alis, koje žele da presele u Berlin, ali Alis iznenada nestaje. Tražeći odgovore, Sofi pronalazi Alisine tragove po Berlinu, i na tom putu će se promeniti, i doći do lične slobode. Odbacivši inhibicije, Sofi otkriva šta je lepota, senzualnost, poetika, kao i brutalnost, mrak i sivilo.

               Poslednjeg dana festivala, 2.septembra u 19,30 sati biće prikazan film „Ponovno okupljanje“. Poznata umetnica nije pozvana na okupljanje svog časa. Snima film o tome šta se moglo dogoditi da je otišla tamo i suočila se sa nasilnicima, a kasnije prikazuje taj film svojim bivšim kolegama iz razreda.

                  Projekcije filmova se organizuju u saradnji sa Ambasadom Švedske u Beogradu a okviru projekta “Letnji bioskop za sve” koji Mladi ambasadori realizuju uz podršku Grada Niša.

                  Svi filmovi su sa srpskim titlom i ulaz je slobodan. U slučaju lošeg vremena selimo se u veliku salu Oficirskog doma. Bez obzira da li će projekcije biti u dvorištu ili unutra, biće poštovane preporučene zdravstvene preporuke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare