Svečanom akademijom poroslavljena 140. godišnjica prve niške gimnazije “Stevan Sremac”

NIŠ

Nastupom hora, predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“ koju su izveli učenici , prva niška gimnazija Stevan Sremac  svečano je obeležila 140 godina od osnivanja. Cela prethodna nedelja bila je ispunjena događajima koje su pripremili đaci i profesori Gimnazije, sa svojim gostima a današnjom svečanošću u  Narodnom pozoruštu završena je nedelja obeležavanja jubileja.

Pozdravljajući goste gradonačelnik Darko Bulatović je istako da i sama činjenica da je gimnazija osnovana 1878.godine govori koliko je ova obrazovna ustanova  značajna za grad i kakav je uticaj imala na razvoj obrazovanja i kulture u Nišu.

„ Mnogo poznatih naših sugrađana je završilo ovu gimnaziju, a sadašnju učenici škole postižu izuzetne rezultate u svim oblastima i iskreno im na tome čestitamo. Grad je tu da im da podršku i da im pomogne da u budućnosti ti rezultati budu još bolji, a škola još poznatija i prepoznatljiva u zemlji“, naglasio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradonačelnik Bulatović je rekao da  posle više decenija u našoj zemlji na pravi način prepoznat značaj obrazovanja, nauke i naučnog rada. I nije slučajnost, dodao je on, da upravo na dan kada najstarija škola u gradu obeležava 140 godina rada, u gradu ministar prosvete polaže kamen temeljac za Naučno- tehnološki park.

Milan Stojanović, direktor Prve niške gimnazije Stevan Sremac relao je da je gimnazija od dana osnivanja do danas imala pokretački misiju, i  da stvori obrazovane ljude koji će pokrenuti mnoge kulturne događaje u gradu. Gimnazija je poznata i po profesorima koji su u njoj predavali, ali i po učenicima koji su sedeli u njenim klupama, a kasnije su i sami pokrenuli mnoge napredne ideje u gradu, postali poznati političari, pisci, društveni radnici.

„Profesori u učenici naše gimnazije su zaslužni za osnivanje mnogih kulturnih institucija u gradu, počev od Narodnog pozorišta, u kome danas slavimo, koje je niklo na temeljima pozorišta „Sinđelić“ čiji je prvi upravitelj bio profesor škole i poznati pisac Stevan Sremac. Pokrenuli su i Gradsku čitaonicu na čijim je temeljima nikla Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, a osnovali su i Pevačko društvo „Branko“ koji je i danas aktivan, pokrenuli časopis Gradina i književno društvo Njegoš. To je samo delić onoga što su profesori i učenici naše škole učinili za ovaj grad“, kaže direktor Stojanović.

Povodom obeležavanja Dana škole i jubileja, 140 godina rada, u holu škole je otvorena i izložba koja na poseban način, slikama i dokumentima, svedoči o istoriji škole. Autor školi profesor Prve niške gimnazije Stevan Sremac u penziji Milorad Živanović.

„Odavno sam želeo da postavim jednu ovakavu izložbu, ali nisam nikada imao dovoljno prosora, a i ovo ovde, sada, samo je trećina materijala koji sam sakupio radeći 40 godina u školi“, kaže profesor Milorad Živanović.

Ovom izložbom sačuvani su od zaborava najznačajniji datumi i događaji u školi za proteklih 140 godina. Tu su i neka originalna dokumenta, kao što je poziv koji je upućen građanima da se sagradi zgrada škole. .

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare