Svečano zatvorana 41. Međuokružna smotre amaterskih pozorišta jugoistočne Srbije

LEBANE

Finalno veče 41. Međuokružne smotre amaterskih pozorišta jugoistočne Srbije u Lebanu publika je čekala s nestrpljenjem. Odluku ko će biti pobedinci ovog festivala doneo je stručni žiri koga čine Vladimir Putnik, teatrolog i reditelj i Dušan Blagojević, profesor srpskog jezika i književnosti.

Nagradu za osvojeno prvo mesto u dečijoj kategoriji dele dve predstave “U strahu su velike oči” i “Pobuna u biblioteci”, drugo mesto je osvojila predstava “Lažni princ Petar Pan”, a treće mesto predstava “Vuk Karadžić ponovo među Srbima”.

U kategoriji za odrasle prvo mesto je osvojila predstava “Pola – pola” Amatersko pozorište “H. Dragutinović” iz Prokuplja, drugo mesto predstava “Ne igraj na Engleze” Pozorište “Duka Jovanović” iz Aleksinca, a treće mesto predstava “Čarlijeva tetka” Pozorište “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada.

Drugoplasirana predstava “Ne igraj na Engleze” koju izvodi Pozorište “Duka Jovanović” će imati svoju premijeru u Aleksincu i sav prihod od izvođenja će dati u humanitarne svrhe za porodice preminulih rudara takođe iz Aleksinca. 

Kriterijumi za vrednovanje predstava i pojedinaca kojima se rukovodio žiri bili su: aktuelnost i promišljenost u izboru dramskih tekstova, inventivnost i umešnost u kreiranju dramskih likova, pozorišna zaigranost kao princip koji dovodi do uspešnog teatarskog čina. 

Opšti utisak članova žirija po rečima selektora Putnika, je da trud i entuzijazam još jednom pobeđuju loše okolnosti koje prate rad amaterskih ansambala. 

“Zadovoljstvo je veće što smo svesni da nije jedini cilj amaterizma pronalaženje eventualnih budućih profesionalaca, već i edukacija i formiranje prave i posvećene pozorišne publike, kreativno druženje i tome slično.”

Pored nagrada za predstave, dodeljene su i brojne druge nagrade za učesnike smotre.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare