Svečano otvorena manifestacija „Svetosavska nedelja“

VRANJE

Vranje će u naredih nedelju dana biti u znaku tradicionalne kulturno-prosvetne i duhovne manifestacije „Svetosavska nedelja“, koja se održava u čast našeg najvećeg prosvetitelja Svetog Save. Svečano je otvorena u nedelju u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

„Suočeni sa brojnim izazovima novog doba, u vremenu koje preti narodnom duhu i identitetu, učinak Svetog Save se ne može i ne sme zaboraviti. Njegovo propovedanje je upravo ono što nam je danas  najpotrebnije, a to su ljudske, hrišćanske i moralne vrednosti. Postavio je osnove srpske državnosti, književnosti i kulture, a živa uspomena na njegovo stvaralaštvo i dalje uči i prosvećuje srpski narod, kao i mnogo vekova do sad. Sada, kada obeležavamo svečane dane, sećanja na život i rad Svetog Save, učitelja svog naroda, vraćamo se njegovim mnogostrukim zaslugama. Otac srpske crkve iz dinastije Nemanjića, ostavio je trag u svim sferama kojima se posvetio od umetnosti, vere i obrazovanja do načela prava i pravne države. Srpski narod je mnogo puta u istoriji bio primoran da brani i odbrani sebe i svoju državu. U tome je i uspeo, vodeći se patriotizmom, verom u sebe, onako kako je to činio i Sava Nemanjić. Sveti Sava je na ličnom primeru pokazao da svaki uspešan put mora biti utemeljen i zasnovan na sistemu moralnih načela“, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

On je dodao da je Sveti Sava svojim postupcima pružio  mogućnost da se krećemo ustrojenim pravcima plemenitih vrednosti izvornog hrišćanstva. Sve dok se tih vrednosti pridržavamo, vreme koje predstoji nama i našim sledbenicima je sigurnije i izvesnije. Oslanjajući se na slova Svetog Save, naš zavet mora biti težnja ka miru i očuvanju vekovnih dragocenih dostignuća, rekao je otvarajući manifestaciju,  Milenković.

O značaju prosvetiteljskog rada Svetog Save govorio je episkop vranjski, gospodin Pahomije. On je ukazao i na značaj izložbe „Drvorezi i bakrorezi“ koju je priredio Muzej Srpske pravoslavne crkve, a koja je  povodom Savindana otvorena u Vranju.

Na svečanosti priređenoj Svetom Savi u čast, nastupio je i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare