Svečana akademija povodom 140 godina od osnivanja prve čitaonice u Leskovcu

LESKOVAC

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu Svečanom akademijom obeležila je 140 godina od osnivanja prve čitaonice u Leskovcu. Skupu su prisustvovali akademik Jovan Hadži Đokić, predstavnici resornog ministarstva, Narodne biblioteke Srbije, vojske, prosvete, sveštenstvo i brojni Leskovčani.

Direktorka Vesna Ilić kazala je da je biblioteka mesto koje odiše ljubavlju, mirisom knjiga, tihim žamorom uposlenika i čitaoca, skladan spoj ljudi koje je ujedinila različitost.

„Lavirinti među knjigama u biblioteci ne služe da bi se među njima izgubili, već da se tu pronašli. Biblioteka u našem gradu obitava 140 godina, oduvek sjedinjena sa građanstvom, kroz razne istorijske epohe. Nalazila se u središtu svih kulturnih i društvenih promena i išla u korak sa savremenim tokovima. U svakom dobu ona je bila više društvena potreba nego obaveza. Iskreno se nadam da će biblioteka u budućnosti predstavljati centar društvenih dešavanja i pokretač promena.“

Gradonačelnik Goran Cvetanović naglasio je da su biblioteke čuvari znanja i kulturnog nasleđa.

„Nema sveta bez knjige i nema knjige bez sveta. Biblioteke su značajni deo kulture čitavog, te tako i našeg sveta. One su institucije obrazovanja i mesto za društvenu interakciju. Gistav Flober je kazao: „Čitaj da bi živeo“ zato su biblioteke danas važnije nego ikada. Svet se brzo menja i naše znanje uveliko raste, i upravo biblioteke mogu naći odgovore za nove izazove.“

Na Svečanoj akademiji u izvođenju Gradskog hora „Zvezdice“ premijerno je izvedena himna biblioteke. Prikazan je i dokumentarni film „Knjiga od reči“ o razvoju bibliotekarstva u Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare