Sve veći broj obolelih u Juri, traži se pomoć državnih organa

NIŠ

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u kompaniji Jura u Nišu je tokom septembra i oktobra obolelo od korona virusa 68 radnika, što je 60 odsto svih obolelih u gradu.

                             Epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je da će grad Niš zatražiti pomoć državnih organa zbog sve većeg broja obolelih u Juri i dodao da je Gradski štab za vanredne situacije danas zasedao upravo zbog dešavanja u Juri.

                              “O zatvaranju fabrika mi ne odlučujemo, moraju da se uključe odredjena ministarstva, pre svega Ministarstvo za rad, i inspekcije, na prvom mestu inspekcija rada i sanitarna inspekcija”, izjavio je Tiodorović.

                            On je kazao da je Institut za javno zdravlje Niš ponudio pomoć kompaniji Jura u suzbijanju epidemije.

                            “Uvid naših inspekcija i Instituta za javno zdravlje Niš je pokazao u Juri nema sprovodjenja svih mera. Zato ćemo tražiti pomoć republike, o situaciji tamo mora da se izjasne odredjeni državni organi, tamo radi 2.500 ljudi”, istakao je Tiodorović na konferenciji za novinare Gradskog štaba za vanredne situacije.

                          Epidemilog Instituta za javno zdravlje Niš Mirko Ilić rekao je da se korona virus pojavio i u fabrici Jura Šin Von i od kraja septembra do sada tamo je osmoro obolelih.

                           “U septembru smo na području Nišavskog i Topličkog okruga imali ukupno 135 novoobolelih od virusa Kovid-19, a u prvih devet dana oktobra registrovano je 66 novoobolelih. U Nišu  smo mali u septembru 45 obolelelih i u oktobru 23 “, izjavio je Ilić.

                             On je istakao da je epidemiloška situacija u školama na području Nišavskog i Topličkog okruga mirna.

                           “Od početka školske godine na području dva okruga imali smo samo četiri obolela učenika u osnovnim i tri obolela učenika u srednjim školama”, rekao je Ilić.

                              Prema njegovim rečima, stabilna je situacija i u staračkim domovima i drugim ustanovama socijalne zaštite, tako da su, kako je kazao, od sredine septembra do sada odjavljene epidemije u svim domovima.

                             Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan rekao je da se u kovid ambulanti te ustanove dnevno pregleda 250 do 300 pacijenata, s tim što je jedna petina pacijenata javlja lekaru zbog prvog pregleda.                                On je kazao da se korona virus PCR testom potvrdi dnevno kod dva do pet pacijenata, a analize pokazuju da je skoro 60 odsto pozitivnih starosti izmedju 30 i 40 godina, 20 odsto pacijenata ima izmedju 17 i 25 godina, a svega je dva odsto pacijenata starijih od 65 godina

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare