Sve je manje mladih koji se odlučuju za zanatska zanimanja

NIŠ

Gradu Nišu trenutno najviše nedostaju građevinski i saobraćajni inžinjeri, ugostiteljski radnici i dobri majstori, istakla je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski nakon prijema koji je organizovan za predstavnike Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a sa ciljem da se razmene iskustva. Ona rešenje za ovaj problem vidi u motivisanju mladih da se obrazuju za deficitarna zanimanja. Na taj način bi se smanjila potreba za njima na tržištu rada, lakše bi dolazili do posla, a kroz sistem dualnog obrazovanja mogu sebi da obezbede radno mesto jeoš tokom školovanja budu li se dobro pokazali na praksi.

                                    „Kao veliki grad težimo i tome da kroz dualno obrazovanje pomognemo, pre svega, našoj privredi, i da školujemo decu za ona zanimanja koja su tražena na tržištu rada i da oni nemaju problema prilikom zapošljavanja“, kazala je Sotirovski.

                               Između ostaloh, Gradu su trenutno preko potrebni dobri majstori.

                               „Gradu su potrebni građevinski inženjeri kako za visokogradnju tako i niskogradnju, potrebni su nam saobraćajni inženjeri sa završenim Saobraćajnim fakultetom koji su u ovom trenutku najtraženiji. Znamo i da ugostiteljstvo ima problema sa radnicima poput kuvara, konobara, spremačica., baštovana i ostalih radnika. Da ne govorimo o potrebama JP „Nišstana“ za električarima, vodoinstalaterima, variocima“, istakla je Sotirovski.

                               Da postoje problem da se dođe do majstora bilo koje struke potvršuju i sami građani. Najteže ja, kažu oni, da se dođe do dobrog majstora, a kada i pronađete nekoga čekate da dođe kod vas i nekoliko meseci.

                              „Počeo sam sa renoviranjem stana u starogradnji i najveći brolem je da dođem do majtora. Potrebni su vodoinstalateri. Konačno sam našao čoveka koji to radi i moram da čekam dva meseca jer je zauzet. Tražio sam da mi nekog preporuči ali je odgovor ili da ih nema, ili da već imaju ugovorene poslove i da moram da sačekam. To isto važi i za keramičare ali i za električare. Pomislim da je lkaše pronaći doktora nauka nego dobrog majstori jer su oni iskusni otišli u penziju, a mladi ne žele da se obrazuju za radnička i majstorska zanimanja“, kaže jedan Nišlija.

                          I pored toga što stručne škole nude smerove za majstorska zanimanja ona po pravilu ostaju nepopunjena jer se nali broj osnovaca odlučuje za ovu vrstu školobanja. Rezultate ne daje ni podtak da su ovi smerovi uglavnom u dualnom obrazovanju pa maldi tokom školovanja obavljaju praksu u odgovarajućim firmama za šta su i plaćeni.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare