Svaka peta zaposlena mlada osoba nema ni minimalac

BEOGRAD

Svaka peta zaposlena mlada osoba zarađuje manje od minimalne zarade koja iznosi 33.805 dinara, navodi se u izveštaju o položaju mladih u Srbiju koji je danas razmatrao Komitet Ujedinjenih nacija za ekonomska, socijalna i kulturna prava sa sedištem u Ženevi.

U izveštaju, koji je podneo Beogradski centar za ljudska prava u koaliciji sa drugim organizacijama za mlade, se navodi da je Nacrtom zakona o radnim praksama predloženo je da pripravnici primaju naknadu, koja je manja od minimalne zarade, što bi moglo dovesti do toga da ih poslodavci koriste kao zamenu za plaćene radnike zaposlene na neodređeno vreme.

Pravo na ličnu mobilnost nije adekvatno zagarantovano mladim osobama sa invaliditetom, što otežava njihov prelazak u odraslo doba.

Istraživanje pokazuje da dve trećine ispitanika mora doprineti svojim finansijskim sredstvima da bi dobili pomoć koja im je potrebna, a 23 odsto svoja pomagala i uređaje nabavlja kroz dobrotvorne
organizacije ili humanitarne akcije, dodaje se u izveštaju.

Srbija je, kako se konstatuje u izveštaju, zaboravila na decu sa smetnjama u razvoju, koja čine 80 odsto dece koja žive u ustanovama za domski smeštaj, gde su često pomešana sa odraslima i gde im preti doživotna segregacija.

Pandemija kovid-19 je dodatno istakla slabosti sistema psihosocijalne podrške za mlade, pa tako u Srbiji i dalje postoji samo pet centara za mentalno zdravlje, a privatna praksa, iz materijalnih razloga, nije dostupna mladima.

Srbija još nema zakon o prihoterapijskoj delatnosti koji bi jasno definisao ko i pod kojim uslovima može da je obavlja, a nedovoljna dostupnost stručnjaka iz oblasti zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja jedan od gorućih problema, pogotovo u manjim sredinama.

Ekološki problemi i te kako utiču na život mladih u Srbiji koji su, kao i svi ostali građani Srbije, izloženi zagađenju svih parametara životne sredine – oko 1.300.000 mladih izloženo je prekomerno zagađenom vazduhu, što uz izazove koji se odnose na pravo na vodu i upravljanje otpadom može imati ozbiljne posledice na zdravlje mladih.

Tematski izveštaj o ljudskim pravima mladih pripremili i sastavili su timovi iz 12 organizacija mladih i za mlade u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare