Sutra u Nišu civilni marš za Alepo

NIŠ

Pošli su iz Berlina. Sutra su u Nišu. Oni su grupa “Civilni Marš za Alepo”.

Danas su u niškom Media centru održali konferenciju za novinare na kojoj su prezentovali svoju grupu, akciju koju su preduzeli, maršrutu i program tokom sutrašnjeg dana boravka u Nišu.

Grupa trenutno broji 25 građana i građanki iz različitih država, zajedno povezanih zajedničkim ciljem da doprinesu miru u Siriji.

Krajem decembra prošle godine započeli su  mirovni marš iz Berlina i u protekla tri meseca više od 3000 kilometara  prepešačili su put kroz Česku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu. U Srbiju su stigli  31-og Marta .

Sutra će biti u Nišu a danas su  Alexander Stotkiewitz, Pablo Fath Ruiz, iz Civilnog marša za Alepo, Milan Stefanović i  Dragan Đorđević, predstavnici OCD iz Niša  pozvali Nišlije da im se sutra pridruže I učestvuju u planiranim aktivnostima.

Kako se danas čulo na konferenciji za novinare civilni marš za Alepo je dočekan divnom podrškom i entuzijazmom u Srbiji. Ljudi saosećaju sa užasima sa kojima se suočava narod u Sirij jer su sećanja od prethodnih ratova veoma prisutna I građani su demonstrirali solidarnost sa izbeglicama iz Sirije koje prolaze kroz Srbiju. Iako je Srbija vec domaćin stotinama i hiljadama izbeglica iz prethodnih ratova, ona svoje granice nije zatvorila za razliku od Mađarske koja je ogradila svoju granicu za izbeglice.

izmedju marta 2016 i februara 2017 godine, povećan je broj izbeglica za 280% I kao posledica toga izbeglički kampovi su prepunjeni. Nekoliko hiljada izbeglica u Srbiji ne boravi u zvaničnim kampovima. Pored nedostatka kapaciteta kampova, drugi razlog zbog koga se izbeglice boje da neće moći da nastave svoj put kao Evropskoj Uniji jeste strah da ukoliko se registruju u kampu neće im biti omogučeno da nastave put. U svakom slučaju, izbeglice žive u teškim uslovima na severu Srbije i ulicama Beograda.

Sutra će se u Nišu  u centru grada u 14.15 održati performans: Sklekovi za Mir na Trgu Kralja Milana. U  14.45 predviđen je pozorišni performans” Otvorite granice” u Obrenovičevoj ulici

U 15.00 održaće se marš kroz Niš (Maršuta: Ulice Cara Dušana, Sinđelićev Trg, Kralja Stefana Prvovenčanog, Kej 29. Decembra) Nakon sat vremena , sa početkom u  16.00 održaće se  Panel diskusija “Izbeglice u Srbiji: od prolaznica do dugorocnih gostiju u Oficirskom domu. U 18 sati predviđen je performans “ Stolice u paru” na trgu kod Kalče a u 19 sati performans – paljenje sveća na trgu kod Kalč

Program podrazumeva i posetu učesnika marša Migrantskom centru u Divljanima narednog dana.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Civilni Marš za Alepo u Nišu | Odbor za ljudska prava Niš
6 godine pre

[…] JUGpress, Sutra u Nišu civilni marš za Alepo […]