Sutra popunjavanje lista želja za buduće srednjoškolce

NIŠ

 U osnovnim školama su danas objavljeni konačni rezultati sa završnog ispita. Učenici su videli  koliko su tačno bodova osvojili i osmake sada očekuje popunjavanje liste želja. Zajedno sa razrednim starešinama u svojim matičnim školama liste želja budući srednjoškolci popunjavaće sutra i prekosutra,  29. i 30. juna.

„Njihove želje moraju da budu realne i u skladu sa osvojenim bodovima ali i profesionalnom orjentacijom“, dodaje Dragan Gejo. „ U listi je 20 rubrika i potrebno je da deca popune što više škola jer uvek postoji mogućnost za iznenađenja. Potrebno je uvek da bude više škola jer u niške škole dolaze i deca iz drugih gradova“, preporučuje načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo. Pri popunjavanju ove liste Gejo preporučuje da se pogleda prag znanja za upis od prošle godine, da se to uporedi sa brojem poena koje je učenik usvojio, smanje za jedan ili dva.

Osmaci su na završnom ispitu mogli da osvoje maksimalno 100 poena. Dodatne poene donosi im osvojeno jedno od prva tri mesta na republičkim ili međunarodnim takmičenjima. Uspeh iz osnovne škole ove godine dosti najviše 60 poena, a završni ispit 40. Prethodnih godina  70 prema 30.  Ove godine , kako kaže Gejo završni ispit bio je teži,  uozbiljen i po pitanjima ali i po  postupku završnog ispita, pa je i broj poena koji su osvojeni u proseku bili za dva do tri manji nego prošle godine.   

Načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo upozorava da čak I najbolji učenici treba da stave bar deseta želja, pa i više,  po smerovima koje žele da pohađaju.  

“ Nije problem sa učenicima koji su osvojili preko 90 poena jer će oni imati više šanse da upišu željeni smer”, smatra Gejo i savetuje učenicima koji imaju ispod 80 bodova da u liste želja stave i neku trogodišnju školu. Posebno napominje da srednje stručne škole imaju atraktivne smerove pa je sigurnije popuniti više želja. U tim školama je sve više prijavljivanje đaka koji imaju preko 80 poena.

U Nišu je malu maturu polagalo 2.200 učenika, u Nišavskom okrugu 3.500, dok je u sva tri okruga, pored Nišavskog tu su i Pirotski u Toplički koje pokriva Školska uprava u Nišu, završni ispit polagalo oko 5.100 kandidata.

U srednjim školama je i ove godine osmacima ponuđeno više mesta od broja učenika koji su radili testove, tako da ne postoji bojazan da neko od kandidata ostane neupisan.

U školama ima sedam odsto više mesta, a to je oko 180 mesta, što je broj jedne škole. U nekim školama neće biti po 30 učenika, već će ih biti i po 25.

Osmacima su ponuđena i desetak obrazovnih profila koji se nalaze u sistemu dualnog obrazovanja. To su zanimanja u elektrotejničkim i mašinskim školama, potom u Školi mode i lepote, Ugostiteljskoj školi i još nekim školama van Niša.

Konačan raspored po školama, smerovima i obrazovnim profilima biće objavljen 8.jula, a već 9. i 10.jula osnovci će se upisivati u srednje škole u koje su raspoređeni.

Srednje škole će broj slobodnih mesta posle upisa objaviti 11.jula, a dan kasnije, 12.jula upisivaće se osnovci koji su konkurisali za ova mesta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare