Sutra ponovo evakuacija Jasenovika i uklanjanje druge vagon cisterne

NIŠ

Prva faza operacije uklanjanja prevrnutih cisterni sa amonijakom sa pruge Niš-Zaječar, nedaleko od Jasenovika uspešno je završena. Prva od dve cisterne je tokom jučerašnjeg dana bezbedno podignuta na kolosek, a jutros i odvezena na sigurno, i odmah nakon toga su počele pripreme za podizanje druge vagon cisterne.

„U 13 sati je izvršeno podizanje vagona cisterne, a u 15 sati je postavljena na kolosek. U 16.01 primio sam poruku izvršnog direktora Milana Maksimovića da je zadatak uspešno i bezbedno izvršen i da se evakuisano stanovništvo može vratiti svojim kućama. Dizanje druge cisterne planirano je za nedelju, rekao je gradonačelnik.

„Prema informacijama koje smo dobili od Železnica, druga cisterna koja je više oštećana i nalazi se na padini, biće na isti način podignuta i biće smeštena sa gornje strane pruge na platformu, i postavljena da će moći da se istočiti na licu mesta jer ona nije u voznom stanju. To su stvari iz domena i nadležnosti infrastrukture Železnica Srbije“, naveo je gradonačelnik

Najveći deo juče evakuisanih stanovnika sela Jasenovik sinoć se, po objavljivanju obaveštenja o prestanku neposredne opasnosti, vratio u svoje domove.

 U Gerontološkom centru se i dalje nalazi pet osoba iz ovog sela, od kojih je troje nepokretno, i ocenjeno je da bi njihov transport do kuće i ponovna evakuacija predstavljala nepotreban rizik.

Sve evakuisane domaće životinje i dalje se nalaze na sigurnom i pod stalnom su kontrolom i brigom nadležnih veterinarskih službi.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije  Darko Bulatović  u stalnoj je komunikaciji sa predstavnicima Infrastrukture železnice Srbije, Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije i svim drugim službama uključenim u operaciju, i odmah po dobijanju informacije o završenim pripremama i stvaranju svih zakonom propisanih uslova za nastavak operacije bezbednog uklanjanja i drugog prevrnutog vagona cisterne, zakazaće sednicu Štaba na kojoj će biti odlučeno o daljim koracima i postupcima.

O svim daljim aktivnostima i procedurama, stanovništvo Jasenovika, kao i javnost, biće blagovremeno obavešteni,

Štab za vanredne situacije Grada Niša, na vanrednoj sednici održanoj 26.01.2019. godine, donosi

NAREDBU O EVAKUACIJI I ZBRINJAVANJU

1. NAREĐUJE SE potpuna evakuacija sela Jasenovik zbog moguće akcidentne situacije prilikom uklanjanja vagona-cisterni sa amonijakom.

2. Evakuacija će se izvšiti od 10:00 do 11:00 sati, a zbrinjavanje evakuisanih građana će se vršiti do 17:00 časova;

3. Svi meštani sela Jasenovik biće pojedinačno obavešteni o merama i postupcima tokom evakuacije;

4. Svi stanovnici sela Jasenovik su u obavezi da postupaju u skladu sa ovom Naredbom;

5. Koordinaciju i sprovođenje evakuacije vrši Gradski Štab za vanredne situacije Grada Niša;

6. Sa ugroženog područja stanovništvo će iz centra sela biti preveženo kombijima i automobilima do glavnog puta ka selu Jasenovik odakle će biti evakuisano autobusima „Niš-ekspres“-a;

7. Zbrinjavanje evakuisanog stanovništva izvršiće se u objektima na teritoriji Grada Niša i to:

  • Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju (ulica Pariske Komune bb) i
  • GeGerontološkientar Niš (ulica Radnih brigada 15.)

    GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA NIŠA

    KOMANDANT
    Darko Bulatović
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare